Tanácsok a rendőrségtől a biztonságos internethasználathoz
Fotó: Illusztráció

Átverés, zaklatás, személyes adatokkal való visszaélés – ezek mind az internethasználat veszélyei. Az elmúlt hetekben sokan több időt töltöttek a számítógépek előtt, ezért fontos felhívni a biztonságos internetezés szabályaira a figyelmet. A szülőknek érdemes beszélgetni erről a gyerekekkel, illetve fokozottan figyelniük az esetleges jelekre.

 

Az internethasználat a napjaink általános részévé vált, az online tér sok lehetőséget biztosít, segíti a munkát, a kapcsolattartást, vásárolhatunk és tanulhatunk is a digitális világban. A koronavírus-járvány sok hétköznapi dolgot az online térbe kényszerített, így az iskolás korosztálytól kezdve az idősekig, jelenleg mindenki több időt tölt a számítógép előtt. Az előnyök mellett veszéllyel is járhat az internethasználat, de odafigyeléssel és a rendőrség tanácsainak betartásával megelőzhető a baj.

„Alapvetően minden eszköznek rendelkezni kell egyfajta védelemmel, jelszavas védelemről beszélek és tűzfalakról, hiszen a kémprogramok és más adathalász programok rendszeresen próbálkoznak a különböző felületeken. Mivel gyerekekről beszélünk, fontos kiemelni, hogy a szülők mindig tájékozódjanak arról, hogy hol és merre szörföznek a gyerekeik az internet világában, illetve legyen egyfajta korlát, hiába beszűkültek most a lehetőségek ebben a helyzetben, de akkor is szükség van egy korlátra, hogy mekkora az az időintervallum, amit számítógép előtt tölthet egy gyerek” – mondta dr. Kovács Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

Zaklatás, cyberbullying

Nemcsak a gyerekeknek, hanem általánosságban minden felhasználónak arra hívná fel a rendőrség a figyelmét, hogy egy olyan profilt hozzanak létre a közösségi oldalakon, ami vállalható, amin személyes adatok a legkevésbé vannak megadva, illetve olyan képeket töltsenek fel, amelyek vállalhatók, nem túl intimek, nem lehet visszaélni velük.

„Fontos megemlíteni az online zaklatás, vagyis a cyberbullying fogalmát, ami arról szól, hogy valakit bántó, fenyegető, gúnyoló üzenetekkel bombáznak a Facebookon vagy más közösségi oldalon. Nagyon fontos, hogy ha mégis megtörténik a baj és mégis valakinek a gyermeke vagy egy felnőtt egy ilyen cselekménynek az áldozatává válik, akkor először is tiltsa le a zaklató felet, a másik pedig, hogy jelezze az oldal üzemeltetőjének, hogy történt egy ilyen cselekmény. Alkalmazzuk a képernyőmentés funkciót, hogy a későbbiekben rendelkezésre álljon a bizonyíték. A gyermek és a szülő között lenni kell egy olyan viszonynak, hogy ha egy ilyen történik, akkor azt tudja a gyerek jelezni. A legvégső pedig a rendőrség, akik el fognak járni, ha bűncselekmény történt egy ilyen jellegű cselekménnyel kapcsolatban” – folytatta az osztályvezető.

Figyeljék a jeleket

Sok gyermek úgy éli meg az ilyen jellegű cselekményt, hogy nem mondja el azonnal, befordul és akkor inkább a tüneteket kell figyelni a szülőnek. Ha azt látja, hogy rosszkedvű, ingerült a gyerek, a társas kapcsolatai az online térben és személyesen megromlanak, zárkózottá válik vagy törli a közösségi oldalon a profilját, felhagy hobbijával és romlani kezd az iskolai teljesítménye, ezek mind azt jelezhetik, hogy egy ilyen cselekménynek lett az áldozata.

Online vásárlás

A biztonságos internethasználat természetesen nemcsak a gyerekek számára fontos, a jelenlegi helyzet például megemelte az online vásárlások számát is, itt sem árt az elővigyázatosság.

„Megbízható weboldalról vásároljon mindenki terméket, ez azt jelenti, hogy olyanról, amelyet nagyon sokan használnak, amelyről másoktól is jókat hallottak, mindenképpen a személyes átvételre kellene törekedni, ha lehet, akkor utánvétellel történjen a vásárlás, előre senki ne utaljon, senki ne fizessen. Tudom, nehéz, hogy amikor a csomagot átveszik, akkor rögtön megnézze mindenki, hogy mit vásárolt, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ha lehetőség van rá, akkor meg kell nézni, hogy senki ne legyen bűncselekmény vagy más átverés áldozata. A police.hu-n mindig vannak felrakva ezzel kapcsolatos témák, tárgykörök, a saferinternet.hu-n szintén vannak ilyen hasznos tanácsok, amelyek erre vonatkoznak. Ha valaki ilyen helyzetbe kerül, akkor a 112-es segélyhívón keresztül lehet tájékozódni, illetve be kell menni a kapitányságra feljelentést tenni, és azt gondolom, hogy itt értékhatártól függetlenül senki ne legyen szemérmes, mert ha valaki visszaél az interneten keresztül ezekkel a lehetőségekkel, akkor az nem egy embert fog megkárosítani, hanem sokkal többet. Annak érdekében, hogy saját kára megtérüljön, illetve, hogy más ne kerülhessen ilyen bűncselekmény áldozatává, érdemes megtenni a feljelentést” – tette hozzá dr. Kovács Attila.