Támogatás – 500 millió forintnyi állami támogatást kapott a Jókai Mór Református Iskola
Fotó: Szarka Lajos

500 millió forintnyi állami támogatást kapott a Jókai Mór Református Általános Iskola ahhoz a beruházáshoz, amelynek keretében mintegy 1 milliárd 200 millió forintból bővítik az iskolát. Az új, háromemeletes épületrészben hat tantermet, melegítőkonyhát, 200 fős ebédlőt és egy tornatermet is kialakítanak.

Nyíregyháza második legrégebbi iskolája egy nagyszabású bővítésbe kezdett, 1 milliárd 200 millió forintból egy új, háromszintes épületet építenek az iskola udvarán. A beruházás azért is fontos az intézményben dolgozók és tanulók számára, mert ezentúl nem kell majd átsétálni a Bessenyei tér másik oldalán lévő ebédlőbe.

Dr. Szabó Tünde elmondta: „Az évek során az iskola önerőt is tudott gyűjteni, amely 700 millió forint volt, és tudtuk azt, hogy a tervezett kivitelezés 1,2 milliárd forint, így ehhez további 500 millió forintot kellett megszereznünk. A kormány tárgyalta az előterjesztést, nagyon fontos hangsúlyozni, hogy maga az egyházi iskola mennyi önerővel rendelkezett, és ehhez még félmilliárd forintot tud biztosítani a kormány, így meg tud valósulni az az álma, az a terve az iskolának, hogy olyan körülményt tudunk biztosítani a gyerekeknek, amilyet szerettek volna, és a 21. századnak megfelelő.”

Az intézmény saját forrásból, az egyházközség támogatásával gyűjtötte össze a szükséges önerőt, és kezdte el az új, háromemeletes épületrész kivitelezését, melyben hat tantermet, melegítőkonyhát, 200 fős ebédlőt és egy tornatermet is kialakítanak.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: Évtizedek óta járok ide, ha szabad mondanom, és egyre inkább látom a fejlődést. Most ennek egy újabb állomása valósulhat meg a református általános iskolánál, hiszen nagyrészt az iskola és a református közösség önrészéből, és egy másik részéből, egy 500 millió forintos támogatásból a kormány részéről, megvalósul az a régi terv, amivel bővíteni tudják az iskolát.”

Az iskolában a korábbi évtizedekben meglehetősen alacsony létszámmal indultak az évfolyamok, azonban mostanra már közel 800 diák tanul az intézményben – tette hozzá az államtitkár.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere elmondta: „Ez nemcsak költség, ez érték is, érezhetjük a mindennapokban, különösen egyházi fejlesztéseknél fokozottan igaz, hogy az egész város gazdagodik ezzel, és egy iskolánál a jövőnk is, hiszen itt nemcsak gyerekeket oktatnak, hanem nevelnek is.” 

A polgármester hozzátette, ezek a beruházások meg is látszanak Nyíregyházán, nyáron például a református egyház örökösföldi templomszentelését tartották, amely így az elmúlt tíz évben a harmadik új templom a városban.

Kapcsolódó galéria

Fejlesztés a református iskolában