Fásítás – 33 fát ültettek el az Északi temetőben
Fotó: Trifonov Éva

55 facsemetét ültettek el Nyíregyháza temetőiben, melyek közül 33 az Északi temető legújabb parcelláiba került. A 33 hektáros köztemető utolsó, üresen álló részének felparcellázása is megkezdődik 2021-ben, amely így a következő 4-5 évre biztosít még temetkezési helyet a városi temetőben.

Az Északi temetőben évente akár 100 fát is ültetnek, ezekkel vagy az elöregedő, kivágásra ítélt fákat pótolják, vagy pedig a fásítási program keretében új területeket ültetnek be. Az Északi temető egy speciális, park jellegű sírkert, így ott az év minden szakában végeznek parkfenntartási feladatokat.

Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője kiemelte: „Most az enyhe időjárásnak köszönhetően a mindenszenteket követően 33 darab új fát ültettünk el az Északi temetőben, ez a 2021-ben kialakítandó parcellabővítés előmunkálatainak a része, illetve igazodtunk a fásítási program kereteihez is.”

A parcella jellegéből adódóan ezek oszlopos jellegű fák, oszlopos szil, oszlopos díszkörte és oszlopos gyertyán csemeték kerültek a leendő temetkezési terület helyszínére.

Pénzes Tibor hozzátette: „A Nyíregyháza MJV fenntartásában, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. által üzemeltetett temetőkben 55 darab facsemetét ültettünk el, ez nemcsak az Északi temető területét illeti, hanem Oros, Nagyszállás, Borbánya és Sóstóhegy köztemetőit is, az ottani fahiányt pótoltuk ezekkel a típusokkal, amelyek nyírfa, platán, vérjuhar és többféle facsemete volt.”

Az Északi temető mintegy 33 hektárnyi területe mellett már csak egy alig másfél hektáros terület áll a társaság rendelkezésére, mivel a Korányi út melletti parcellák is már majdnem mind beteltek. Ezért a temetőhöz tartozó leghátsó, északi, egyelőre még felparcellázatlan területeket is meg kell nyitni 2021-ben. Ez a terület a korábbi évek tapasztalatai alapján mintegy 4-5 évig biztosít még temetkezési helyet az Északi temetőben.