Támadnak a kullancsok! – Így vigyázzunk kedvenceinkre tavasszal!
Fotó: Illusztráció / joy.hu

Az évnek ebben az időszakában különösen nagy figyelmet kell fordítanunk kedvenceinkre. Annak érdekében, hogy az egész család – beleértve a négylábú tagjait is – gondtalanul élvezze a természetben töltött időt, érdemes néhány óvintézkedést megtenni. A két leggyakoribb tavaszi veszélyforrás: a kullancsok és a mérgező növények.

A tavasz igazi megváltás minden kutyatartó számára, hiszen újult erővel vághatunk neki négylábú barátainkkal a hosszú sétáknak, kirándulásoknak. Azonban ilyenkor a kedvenceinkre leselkedő veszélyek száma is megnő, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak. Az első és legfontosabb veszélye a tavaszi időszaknak, hogy támadnak a kullancsok, s már nemcsak erdőkben, füves, gazos területeken fordulnak elő, hanem a városi környezetben is megtelepedtek, parkokban, kertekben is találkozhatunk velük. A kullancsok által terjesztett, a kutyákat leginkább veszélyeztető egyik leggyakoribb betegség a babéziózis. Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül ez a kór kedvencünkre nézve halálos kimenetelű lehet, ezért fontos tisztában lennünk a betegség tüneteivel.

Dr. Rankli Éva, a Nyíregyházi Állatkórház állatorvosa elmondta: „A betegség bágyadtságot, lázas állapotot, étvágytalanságot okoz, súlyosabb esetekben pedig már lehet véres vizelet a tünete, sajnos ez már azt jelenti, hogy a vese, illetve a máj is károsodott. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztaljuk, fontos, hogy minél hamarabb forduljunk állatorvoshoz. Létezik egy speciálisan, az élősködő ellen célzott kezelés, illetve a szövődményes esetekben, a vérszegénységet, a máj- vagy vesekárosodást infúziós, gyógyszeres terápiával tudjuk gyógyítani.”

Kutyánkat nyakörvvel, bőrre cseppenthető spot-on készítménnyel és szájon át beadható tablettával is védhetjük a külső élősködőktől. Érdemes olyan terméket választani, ami nemcsak a kullancsokat és bolhákat, hanem a szúnyogokat is távol tartja kedvencünktől. Ugyanis, míg pár éve elsősorban csak a mediterrán országokba utazó társállatoknak volt javasolt a szívférgesség elleni védekezés, az elmúlt igen rövid időszakban hazánkban is megnövekedett a szívférgességgel fertőzött állatok száma.

„Vannak olyan készítmények, amelyek a szúnyogot tartják távol, illetve vannak olyanok, amelyek, ha esetleg a szúnyog megcsípte a kutyát és bejuttatta a szívféreglárvákat a véráramba, a lárvákat pusztítják el. Nyolc hónapos kortól érdemes a kutyáknak szívféregszűrést végezni, hogyha a szűrővizsgálat eredménye negatív, akkor lehet megkezdeni, akár tablettával, akár cseppel a védekezést” – tette hozzá az állatorvos.

Tavasszal egyre több virág és növény nyílik a kertben és az utcákon, ezek némelyike azonban mérgező lehet négylábú barátaink számára, így ilyenkor különösen figyelnünk kell rájuk. Enyhébb mérgezés esetén emésztési zavarok jelentkezhetnek, de előfordulhatnak fulladásos tünetek és görcsös rohamok is, melyek akár a kutya életét is veszélyeztethetik. A legmérgezőbb növények: az amarillisz, az aranyeső, a borostyán, a kankalin, a kökörcsin, a tiszafa, a lilaakác és a leander. Ha felmerül a gyanúja annak, hogy kedvencünk mérgező növényt fogyasztott, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

 

Szerző: Helmeczy Éva