TalentMagnet projekt Nyíregyházán – A fiatalok helyben tartása és vonzása a cél  

Külön koncepciót építenek ki Nyíregyházán a fiatalok helyben tartására és vonzására, ennek érdekében a város csatlakozott a Duna Transznacionális Együttműködési Program egyik projektjéhez is. A megyeszékhelyen jelenleg 3300 az álláskeresők száma, a fiatalok nagy része pedig rendelkezik valamilyen felsőfokú szakképesítéssel. Fontos viszont biztosítani számukra a minőségi szórakozást, az elérhető lakhatási lehetőségeket és a versenyképes jövedelmet.

Összetett és bonyolult feladat a fiatalok megtalálása és helyben tartása, nemcsak Nyíregyházán, hanem más városokban is Északkelet-Magyarországon, így például Miskolcon és Debrecenben is. A szabolcsi megyeszékhelyen egy külön koncepciót építenek ki erre a feladatra, azzal a céllal, hogy Nyíregyháza úgynevezett tehetségbarát város legyen.

„Egy komplex városfejlesztési megközelítésre van szükség, nem elegendő az, hogy jó munkahely, jó fizetések vannak, hanem kell hozzá, hogy megfelelő kulturális és szórakozási lehetőségek legyenek, minőségi, de megfizethető lakhatási lehetőség, erős helyi közösség legyen és természetesen fontos az is, hogy versenyképes jövedelem és minőségi munkahelyek legyenek” – közölte Kézy Béla, a MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda ügyvezetője.

Első lépés a felmérés

Nyíregyháza egy jó hely ezekhez a célokhoz, de fontos, hogy a fiatalok is így gondolják ezt – hangzott el a foglalkoztatási fórumon. Nyíregyháza egy Tehetségmágnes nevű projektben is részt vesz, ahol sok más európai várossal közösen dolgoznak azon, hogy hogyan lehet a fiatal tehetségeket helyben tartani vagy visszahívni. Ennek első lépése a helyzetkép megalkotása, valamint elindítottak egy kérdőíves online felmérést a fiatalok körében, hogy az érintettek mondják el, mire lenne szükségük. A középiskolákkal is felvették a kapcsolatot, az intézmények segítségével látják azt, hogy milyen fiatalokra lehet építeni a terveket. 

Innovatív gondolkodás 

A tehetséges fiatalok alatt nemcsak a diplomásokat értik, az innovatív gondolkodás és a nyitottság a két legfontosabb jellemzője a tehetséges fiataloknak.

„Egy-egy kihívásnak a megoldását lehet, hogy másképp látja egy gimnazista, máshogy látja egy szakképzési rendszerben részt vevő és másképp látja az egyetemen részt vevő tanuló az adott problémát, vagyis hogy hogyan kellene azt megoldani. Viszont, hogy a hármuk jövőképét és elképzelését összerakjuk, akkor abból kijöhet valami olyan, ami ténylegesen megoldást kínál” – tette hozzá Bartók Dávid, a Nyíregyházi Ipari Park Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

Partner az önkormányzat

Nyíregyházán nem az a probléma, hogy nincsenek tehetséges fiatalok, sokkal inkább az, hogy más városban folytatják felsőfokú tanulmányaikat és nem költöznek utána haza. A keddi foglalkoztatási fórum célja többek között az volt, hogy a munkalehetőségekről is egyeztessenek a résztvevők, a város polgármestere kiemelte, a fejlesztésekben mindig partner az önkormányzat.

„Ha az elmúlt 9-10 évre visszatekintek, 9-10 százalék között volt a munkanélküliség, de ez lement 3,5-re, most a járvány miatt kicsit emelkedett, de nem veszélyesen. Négy százalék fölött van egy kicsivel, de azt gondolom, hogy ez visszavihető. Abban bízunk, hogy az önkormányzat befektetés-ösztönzési stratégiája erre irányul, hogy ne csak az itt lévő cégek fejlesszenek, hanem jöjjenek olyan új befektetők, akik munkahelyteremtő beruházásokat végeznek, főleg olyanokat, amelyek a szakképzett nyíregyházi fiataloknak szimpatikus és itt tartja őket Nyíregyházán” – emelte ki dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Segítség a fiataloknak

A megyebeli regisztrált álláskeresők körülbelül húsz százaléka a 25 év alatti fiatalok. Az ő elhelyezkedésüket különböző programokkal, hazai és európai uniós forrásokból igyekeznek segíteni.

„Természetesen tudjuk, hogy nem könnyű a helyzetük, hiszen fiatalon kerültek ki az iskolákból, kevés tapasztalattal rendelkeznek, ugyanakkor tudjuk azt is, hogy a munkáltatóknál a szakmai végzettség mellett a szakmai tapasztalat is fontos. Próbáljuk őket különböző eszközökkel elősegíteni, hogy kedvezőbb feltételekkel tudjanak elhelyezkedni a munkáltatóknál. Az egyik ilyen friss program, ami megjelent, az az 5 hónapig a bér és járulék 50 százaléka, de maximum százezer forintos program, ami október 18-tól indult” – mondta dr. Nagy Ervin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály vezetője.

A foglalkoztatási fórumról egy hosszabb beszámolót is láthatnak kedd és csütörtök este a Nyíregyháza Most heti adásában.

Kapcsolódó galéria

Foglalkoztatási Paktum 20201027