Tabletek helyett egészséges kikapcsolódás – BOSU délelőtt a Családok Átmeneti Otthonában

Mozgásos, játékos foglalkozást szerveztek a Családok Átmeneti Otthona gyerekeinek a nyári szünetben. A BOSU, ez a játékos sport program a tabletek helyett nyújt egészséges kikapcsolódási lehetőséget, a kicsik és kamaszok erejét, izmait, de még a figyelmét is fejleszti. A vakáció alatt hetente terveznek tréninget az otthon lakóinak.


Mint minden más fitnesz irányzat, a BOSU is Amerikából származik. Ez egy 65 centiméter átmérőjű, 30 centiméter magas félgömb gumilabda, melynek mindkét oldalának funkciója van. Művelőinek koncentrációt, koordinációt, illetve testtudatot fejleszt. Kicsiknek és nagyobbaknak, sőt felnőtteknek külön edzésprogramot dolgoztak ki.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Az az előnye, hogy egy instabil felületet hoz létre. Akár a gyerekeket, akár felnőtteket – idős korban is lehet ezt használni – ezen az instabil felületen végzett gyakorlatok arra ösztönzik, hogy itt és most jelen legyen az edzésen. Tehát már az komoly erőfeszítést, illetve agy-izom kapcsolatot eredményez, hogy fent maradjunk a BOSU tetején.

– hallottuk a tájékoztatót Kertész Tamás Bosu Kids instruktőrtől.

Míg a vakációzó gyerekek játszanak, a felnőttek igyekeznek az élet árnyékosabb oldalával is foglalkozni, megoldani a lakhatás, az élelmezés, az iskola és a ruházkodás mindennapi dolgait.

Jól érzem magam, mi a Nyíregyházi Anyaotthonból érkeztünk. A párom oda nem jöhetett, mert ott csak anyukák lehetnek. Két gyerekkel érkeztem párommal, sajnos ő is beteges mint én. Én éppen műtétre várok, csipő műtétre – tegnap voltam CT vizsgálaton. Jobban érzem magam, mint ott. Márciusban jöttünk, szeretnénk majd visszamenni Esztergom környékére, mivel mi ott születtünk.

– vallotta be az egyik lakó, Klányi Lászlóné.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény keretein belül 2002 óta működik a Családok Átmeneti Otthona. Krízishelyzetben élő szülők és gyerekek laknak az épületben, most éppen 15 család 23 gyerekkel. 22 szobában adnak szállást és hétköznapi szolgáltatásokat az intézményben, de a szociális étkeztetés is megoldható. A teljes intézményrendszer 1 milliárdos költségvetéssel működik, ebből az átmeneti ellátásra 100 millió forintot fordít az önkormányzat. Egy év lehet a családok itt tartózkodási ideje, amit másfél évre meghosszabbítanak, tanév közben például gondot fordítanak a gyerekek állandóságának biztosítására.

Fő tevékenységünk az, hogy a családokat képessé tegyük arra, hogy önálló életvitelt is tudjanak folytatni, és az intézményben az ittlétük ideje alatt is ebben segítjük őket. Ezek után nemcsak a családokat segítjük, hanem a gyerekek számára is tartalmas programokat szoktunk szervezni. Ugyanakkor segítjük a családot is abban, hogy a gyermekeik minden szempontból megfelelő módon nevelkedjenek és segítjük azt is, hogy a gyermekek családban történő nevelkedése a továbbiakban is megvalósuljon.

– mesélt az otthon lehetőségeiről Dr. Nagy Erzsébet, a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény igazgatója.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A BOSU délelőtt után újabb foglalkozások lesznek, heti rendszerességgel, zenével és játékkal, de a Gyermekjóléti Intézmény szakemberei kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, és egyéb szórakoztató programokkal kedveskednek az otthonban lakó gyerekeknek és szüleiknek.

 

Matyasovszki Edit