Születésnapot ünnepel a Nyírség: szombaton a legek gálaműsorával készülnek

Nagyszabású gálaműsorra készül a Nyírség Táncegyüttes. Az országos és megyei Prima-díjas, háromszoros Ki Mit Tud győztes csapat idén fennállásnak 45. születésnapját ünnepli. Szombaton két és fél órás, látványos műsort mutatnak be, melyen közel 300 táncos, 20 produkcióját lehet a nyíregyházi Continental Aréna lelátóiról nyomon követni, vagy a legnépszerűbb videómegosztó portálon élőben megnézni.  

Addig még nem jártunk még Nyugat-Európában, elképzelhető, micsoda élményeink voltak. Körbe álltak bennünket, ott még a vasfüggönyön túl nem is nagyon jelentek meg együttesek.

 meséli Demarcsek György és közben egy 1984-ben készült, fekete-fehér fotóra mutat. A legendás nyíregyházi néptáncosok az együttes 1974-es alapítása óta bejárták az országot és a nagyvilágot. Az elmúlt 45 év fellépésein szerzett relikviákból, fotókból egy színes kiállítást készítettek, amit hétfőről keddre virradóra készítettek és a Continental Aréna aulájában bárki megtekintheti.

Telt házra számítanak

A kiállítás mellett egy két és fél órás, monstre produkcióra is készül a Nyírség Táncegyüttes. Szombaton régi és új táncosok, kicsik és nagyok, elszármazottak és tősgyökeres nyíregyháziak közösen ünneplik meg, hogy már 45 éves az együttes. A születésnapon 20 produkcióban közel 300 előadó látható majd.

A Kárpát-medence összes táncából, majdnem az összes táncából igyekszünk egy nagy merítést végezni, természetesen egy szatmári tánccal fogunk kezdeni, egy tyukodi összeállítással és a végén pedig egy ecsedi összeállítás lesz, amikor visszatérünk a gyökerekhez. Ez volt az első nagy sikerű koreográfiánk.

– tette hozzá Demarcsek György.

A mindig újak jelentik a jövőt

A fellépők között a legidősebb közel 70 éves lesz, a legfiatalabb pedig alig múlt 10. A Nyírségnél ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás nevelésre. A legfiatalabbakból verbuvált 4 csapat táncosa ropja majd szombaton. A Nyírség vezetői azt mondják, a 45 éves fennállás titka, hogy mindig keresik a jövő néptáncosait.

Nagyot kell meríteni az elején, igazából szerintem ez a titka, hiszen minden gyerek játékokkal, nagyon egyszerű táncokkal kezdi el a néptáncos pályafutását és ha ott az elején, általános iskola első tagozatában megszeretik ezt a néptáncot, annál többen maradnak meg a rendszerben.

– szögezte le Ugyan Attila, a Nyírség Táncegyesület elnöke.

A város is támogatja

Nyírség Táncegyüttes neve összeforrt a városéval. Nemcsak öregbítik Nyíregyháza hírnevét, a két évente megrendezett nemzetközi fesztiváljukra nemcsak az itt élők, még a turisták is kíváncsiak. Így volt ez idén is.

– erről már dr. Kovács Ferenc beszélt. A polgármester kiemelte, a Nyírség neve egyet jelent a minőséggel és ezt a színvonalat már 45 éve képesek fenntartani, ezért is válogatták be őket a Települési Értéktárba is.

A Nyírség háromszor nyert Ki Mit Tud-ot, bezsebelték a Megyei és Országos Prima-díjat és feltűntek a közmédia Fölszállott a páva vetélkedőjében is. A szombati születésnapi előadásukra 1600 vendéget várnak, a gálaműsoruk ugyanakkor a legnagyobb videómegosztó portálon élőben is követhető lesz.  

 

Z. Pintye Zsolt

Kapcsolódó galéria

Nyírség 45 beharangozó