Szombaton mutatják meg a Mesél a bécsi erdő előadást a Móricz Zsigmond Színházban

Szombat este 19 órakor mutatják be a nagyszínpadon Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő című darabját. A balek bohózat nyíregyházi rendezője, Fehér Balázs Benő dolgozott a társulattal, és  Parti Nagy Lajos fordítását használták. 18 művész van a színen Illyés Ákostól Tóth Károlyig, aki annak idején, az 1989-es Léner Péter által rendezett bemutatóban is szerepelt.

Egy szebb napokat is megélt világ haláltánca tekeredik a színpadon, a két világháború közötti  esztendőkben. Az író egy széthulló és útját nem találó társadalom panoptikumát festi meg – ezzel a gondolattal ajánlja a színház közönségének az előadást.

Fehér Balázs Benő rendező szerkesztőségünknek elárulta:

Ez egy szerelmi történet, és azon keresztül egy társadalmi rajz az 1930-as évek Bécsében. Kispolgári miliőben játszódik a történet, és Horváthnak az volt a célje, hogy azt a fajta kispolgári ál-idillről, vagy öntudatról leszakítsa a maszkot és megmutassa, hogy ezek az emberek önismeret, valódi saját gondolatok, identitás nélkül lézengenek a világban.

Bonyolultak ezek az emberek, önző, hiú kisemberek, persze mindegyiknek megvan a magaigazsága. Ez volt, ami a darabválasztás kapcsán megindította Fehér Balázs Benőt.

Az első felvonás utolsó három jelenete volt olyan, ami első olvasatra is nagyon erős hatással volt rám. Ott szerencsétlen emberek próbálnak összekapaszkodni. Volt ebben valami megható.

– mondta el a rendező.

E sokhelyszínes előadás egy térben játszódik. A forgó mentén egy ív zárja körbe a mesébe bujtatott drámát. A Duna-part, a belváros, és valamennyi belső tér is ebbe a körbe kerül, melyről mindenki tudja, hogy valótlan a bája. Sok helyen a fény ad megoldást a helyszín és a sztori megerősítésére.

Zöldi Z. Gergely díszlettervező elmondta:

Sematikus a színpadkép. Nagyon tiszta és világos, egy nyomtatott felhős hátteret választottunk az egész előadás közegének. Nagyon sokat gondokoztunk ezen. Elsőre nagyon pimasz,  és túl egyszerű gegnek tűnhet, hogy képeslap szerű hátteret festettünk oda. Sok egyéb ötleten lettünk túl, mire arra jutottunk, hogy ez a hamiskás idill az, amit a darab magában hordoz, és ehhez se több, se kevesebb nem kell, mint ez a felhős háttér, mely szemmel láthatóan nem valódi atmoszféra, hanem egy falakra nyomtatott tapéta, síkszerű dolog.

A 16 éven felülieknek ajánlott előadás egy újabb katarzisa Józsa Tamás zenéje, melynek verkli-szerű dallama erős kontrasztot ad a történethez, a szerplők jelleméhez. A színpadon mások mellett Szabó Márta, Széles Zita, Pregitzer Fruzsina, Horváth László Attila, Illyés Ákos és Tóth Zolka. Vendég Józsa Bettina, Szalay Bence és Martinkovics Máté.