Szlovén kiállítás az egyetemen: a koperi egyetem ifjú képzőművészei érkeztek Nyíregyházára

A koperi Primorska Egyetem Vizuális Művészet és Design kara hallgatóinak munkáiból nyílt kiállítás pénteken délután a Nyíregyházi Egyetemen. Az esemény díszvendége volt dr. Marjan Cencen, Szlovénia budapesti nagykövete. A Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézete a közeljövőben viszonozza a látogatást.

„Annak ellenére, hogy kis egyetem a miénk, megmutatkozik az interdiszciplináris kreativitás, ami összeköt bennünket. Jó, hogy itt vagyunk!”

– kezdte köszöntőjét a kiállításmegnyitón a szlovén egyetem művésztanára, prof. Jiri Kocica.

Több célja volt annak, hogy a Nyíregyházi Egyetemen vendégül látták a koperi egyetem képzőművész jelöltjeit, művésztanárait, sőt megjelent Szlovénia budapesti nagykövete is. A diplomáciai kapcsolat egy kiállításmegnyitón teljesedett ki.

„Több mint 20 éve vagyok jó barátja Jiri Kocica szobrászművésznek, aki velem együtt szervezte a cserekiállítást. Korábban a Nyíregyházi Egyetem bemutatkozott már a ljubljanai művészeti szakközépiskolában, egy kicsit kiegészítve, ez az anyag szerepelt aztán Rómában. Ezt a kapcsolatot úgy tervezzük, hogy a nyíregyházi kiállítás után a koperi egyetem kiállítótermében mutatkoznak be a nyíregyházi hallgatók”

– tájékoztatott dr. Zielinski Tibor szobrászművész, a Nyíregyházi Egyetem adjunktusa. Már áprilisban érkezik a koperi egyetemre az első hallgató Nyíregyházáról. Ezt az induló kapcsolatot, hallgatócserét tették hivatalossá a péntek délutáni eseményen, a nagykövet jelenlétében.

„Azért szerettem volna eljönni Nyíregyházára, mert sokat hallottunk az itt működő egyetemről. Szlovéniának is van egy fontos egyeteme, ami szeretné felvenni a kapcsolatot a Nyíregyházi Egyetemmel. Kiemelten érdekel bennünket a repülőgéppilóta-képzés, ami híres nálunk is, illetve Szlovéniában van egy kisrepülőgépgyár, a Pipistrel, ennek szintén együttműködési igénye van Magyarországon. Akár pilótára, akár a kisrepülőgép, az ultrakönnyű gépek kereskedelmére keresünk partnereket Magyarországon”

fogalmazott dr. Marjan Cencen, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete.

Izgalmas a koperi kiállítás. A tanulmányrajzoktól nagyon komoly kész művek, sorozatok érkeztek. Koncepcionális munkák, előremutató kiállítás, és egy közös gondolkodás kezdete ez – tájékoztatott Zielinski Tibor. Természetesen kiváló kiállítással utaznak majd a koperi egyetemre a nyíregyházi fiatalok is. Én úgy érzem, hogy nagyon sok hasonlóság, közös gondolat van köztünk. Mindannyian benne vagyunk egy képzőművészeti kortárs folyamatban, része vagyunk a világ történéseinek, mint bárhol a világon. Azért fontos egymásra figyelni, mert hasonló a sorsunk – vélekedett a nyíregyházi művésztanár.