Szlovák-magyar Gazdasági Fórum

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködve Nyíregyháza városával és a Szlovák Köztársaság Nagykövetségével azzal a céllal rendezte meg a fórumot, hogy gazdasági szempontból is közelebb hozza egymáshoz a két országot, ezáltal lehetőséget biztosítva a helyi és megyebeli vállalkozások számára szlovák cégekkel, partnerekkel való együttműködésre. 

– A Kamarának az egyik alapvető feladata, hogy üzleti lehetőséget biztosítson a vállalkozások számára és kitekintsünk a határainkon túlra is, olyan vállalkozókkal ismertessük meg a megyei cégeket, akikkel esetleg üzleti kapcsolatba kerülhetnek az elkövetkezendő időszakban. Úgy gondoljuk, hogy a szlovák partnerkeresés egy nagyon fontos feladat lehet, hiszen közös határunk van, és a közelség is olyan, hogy lehetőséget biztosít arra, hogy szorosabb üzleti kapcsolatokat építsenek ki a gazdálkodó szervezetek – mondta Nagyné Varga Katalin, a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

 

Van igény az együttműködésre

 

A fórumra nagy számban érkeztek helyi és megyebeli vállalkozók, akik lehetőséget kaptak a szlovák vállalkozásokkal történő közvetlen kapcsolatfelvételre, valamint az előadókkal való személyes konzultációkra is. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Idegenforgalmi szempontból szeretnénk információt kapni a határon túli vállalkozókról, illetve vállalkozásokról. Jelenleg a cégünk most is egy projektben próbálkozik idegenforgalommal, ez Tokaj-Hegyalja. A város Nyíregyháza és Tokaj is lassan már össze lesz kötve, ha más nem, kerékpárúttal jelképesen, de szeretnénk, hogy ha ez tényleg továbbnyúlna a határon, és ennek az alapjait, kezdő lépéseit szeretnénk itt megtenni, információt szerezni arról, hogy odaát hogy zajlik ez az idegenforgalmi kapcsolat – mondta Maleczki Tamás, az egyik helyi vállalkozás ügyvezetője



Gazdasági együttműködéseké a jövő

 

Az eseményen jelen volt dr. Kovács Ferenc polgármester, aki hangsúlyozta, az elmúlt néhány esztendőben sikerült szorosabbra fűzni a két ország közötti kapcsolatokat, elsősorban az oktatás és a kultúra területén. A jövő azonban a gazdasági együttműködések kialakításáról kell, hogy szóljon.

– Mi a hátterét, a feltételeket tudjuk segíteni az együttműködéseknek, és azt vállaljuk is – mondta a város vezetője. – Ugyanakkor az együttműködéshez vállalkozások, cégek kellenek, ez itt most az első lépés, hogy találkozzanak egymással, tudjanak egymásról vállalkozások, cégek. Biztos vagyok benne, ha ez megtörténik és megfelelő módon, akkor ebből közös haszon is lesz, ami természetesen a gazdasági együttműködés mellett jelent foglalkoztatást, munkahelymegtartást és külön kiemelném a turisztikát, ahol talán már ezt sikerült is elmozdítani, hiszen láthatjuk, hogy az elmúlt 5 év turisztikai fejlődésében a szlovák vendégéjszaka szám az első – emelte ki a polgármester.

A rendezvényen az érdeklődő vállalkozók információkat és előadásokat hallhattak a szlovák-magyar gazdasági kapcsolatokról, a szlovák piaci lehetőségekről, kiemelten Kassa és Eperjes gazdasági és idegenforgalmi potenciáljáról.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)