Szív világnapja – Ingyenes szűrővizsgálatok az állatpark bejáratánál

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház idén is csatlakozott a Szív Világnapjához. A szakemberek a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktoraira, megelőzésére, valamint a szűrések fontosságára hívják fel ilyenkor a figyelmet. Ezek a betegségek hosszú ideig tünetmentesen zajlanak a szervezetben, ezért a legnagyobb veszélyt a szűrővizsgálatok elhanyagolása jelenti.

Idén is sok volt az érdeklődő a Szív világnapi szűrővizsgálatokon, ezúttal az állatpark előtt várták a látogatókat. A kórház szakemberei ingyenes rizikófaktor mérések végeztek, az eredmények volt, hogy igen meglepték őket. Ács Györgynek 205 volt a vérnyomása, így gyorsan kapott is egy gyógyszert, illetve egy vérnyomásnaplót is, az ápolók pedig megkérték, hogy maradjon még a vizsgálat helyszínén.

Szédülés az állandóan van, cukros is vagyok, a szemem is rossz, borzasztó” – mesélte az első vérnyomásmérés után Ács György.

Minden évben csatlakozik a kórház

Az ingyenes szűrővizsgálat vérnyomás- és vércukormérésből állt, valamint testtömegindexet is mértek a szakemberek a Szív Világnapján.

2000-ben hirdette meg a Szív Világszövetség ezt az egészségmegőrző programot, amelyhez Magyarország rögtön csatlakozott és azóta minden évben szeptember végén rendezik meg az egészségmegőrző napot. A jelentősége a napnak, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri betegségekre, azért, mert minden fejlődés ellenére, amely végigment az egészségügyben, még mindig ezek a betegségek jelentik a vezető halálokot szerte a világban, és Magyarországon is” – nyilatkozta dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatója.

Sokan éltek a lehetőséggel

Az ingyenes lehetőséget sokan kihasználták vasárnap, egymást érték a városlakók a szűrőasztaloknál.

A szívemmel korábban problémák voltak, szívritmuszavarom volt, bár az elmúlt évben, a legutolsó tesztemen ez helyreállt és mivel minden évben szükség van a kontrollra, gondoltam, jó lehetőség lesz, ha eljövök ide és megnézetem az adataimat” – mondta Kollár György, miközben várakozott a következő vizsgálatára.

Mérjünk vérnyomást, naponta kétszer

A Szív világnapi kezdeményezés azért is fontos, mert a szív- és érrendszeri betegségek hosszú ideig tünetmentesen zajlanak a szervezetben. A legnagyobb veszélyt a szűrővizsgálatok elhanyagolása jelenti. Ennek is köszönhető, hogy éves szinten a halálozások feléért ezek a kardiovaszkuláris betegségek felelnek, pedig a rendszeres mérésekre csak néhány percet kellene szánni naponta.

Azt szoktuk mondani, hogy vérnyomást mérni napjában legalább kétszer kellene. Reggel felkelés után öt perccel, nyugalomban, illetve lefekvés előtt, szintén nyugalomban. A vérnyomásméréshez fontos lenne a vérnyomásnapló vezetése, ezzel érdemes majd a háziorvoshoz is menni, mert ebből tud dolgozni és ez alapján tudja a vérnyomáscsökkentő terápiát beállítani” – hívta fel a figyelmet dr. Petics László, a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház kardiológus rezidense.

A prevenció fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen is nagy segítség lehet a rendszeres testmozgás, a megfelelő és egészséges életmód, valamint a rendszeresen szűrővizsgálat.

Kapcsolódó galéria

Szív Világnapja 2023