Szelektív szombat – A hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem ünnepe

13. alkalommal szervezték meg a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem ünnepét, vagyis a Szelektív Szombatot Nyíregyházán. Játékos, ugyanakkor hasznos feladatokkal várták a családokat, akik szép számmal vettek részt az egész napos programon. A családi vetélkedőnap fókuszában idén is a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése állt.

Mümimama műanyagot kér, Hamipapa papírokkal él” – még az Alma Együttes is a szelektív hulladékgyűjtésről énekelt a gyerekeknek a hétvégi Szelektív Szombaton. Az ÉAK minden évben több akciót hirdet külön a gyermekek és külön a felnőttek részére, ez a rendezvény viszont közösen, az egész családot szólítja meg. Volt memóriatábla, puzzle, labirintus és szelektálóverseny is, de még csapatépítő feladatok is várták a családokat a Kossuth téren.

13. Szelektív Szombat

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a környezetvédelmi alapból támogatja már hosszú évek óta a Szelektív Szombat megszervezését.

13. alkalommal rendezik meg idén a programokat, és hogy miért van rá szükség? Itt, a Kossuth téren több száz család egy remek programon vehet részt egész nap, a társadalom alapjaként a család a legfontosabb, és a gyermekeinket is tudjuk a programnak köszönhetően nevelni a környezettudatosságra, a szelektív hulladékgyűjtésre. Fontos, hogy ne csak az intézményeinkben történjen ez a nevelés, hanem a családban is” – nyilatkozta Szenti Tibor önkormányzati képviselő.

Játékos nevelés

A játékokat úgy építették fel, hogy a helyes hulladékgyűjtés gyakorlatát tudják elsajátítani a különböző állomásokon a résztvevők, ezért is nevezi ezt a napot a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem ünnepének a szervező Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Szombaton a jó idő adott volt, a színpadi fellépők pedig folyamatos szórakozást kínáltak azoknak is, akik épp sorban álltak egy-egy játék előtt. A szórakozás mellett egy komoly célt szolgál a rendezvény: gyűjtsünk szelektíven, próbáljunk minél környezetbarátabb módon élni és csökkenteni a szemét mennyiségét.

A hulladékkezelő üzemben mérjük a hulladék mennyiségét, az összhulladék mennyiség növekedésével a szelektíven gyűjtött csomagolási hulladék mennyisége is növekedik, a vegyes hulladék mennyisége pedig vagy stagnál, vagy csökkenő tendenciát mutat. Ez egy nagyon jó jel, ezek alapján a nyíregyháziak és a megyebeliek is környezettudatosak, igénybe veszik azokat a szolgáltatásokat, amiket mi nyújtunk nekik, mert részünkről minden feltétel biztosított arra, hogy ha valaki szelektíven szeretne hulladékot gyűjteni, azt meg is tudja tenni, akár házhoz menő járatokkal is” – nyilatkozta Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője.

Az idei évben már második alkalommal szervezik meg a házhoz hívható lomtalanítást is a társaságnál, ez a lehetőség a városképre is pozitív hatással van – tette hozzá Petró Árpád cégvezető.

Kapcsolódó galéria

Szelektív Szombat 2023 – délutáni programok