Színes programok várják az érdeklődőket a 89. Ünnepi Könyvhét nyíregyházi állomásán

A 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok idei eseményeit a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany 200 Busz vándorkiállítása vezeti be Nyíregyházán.


A Könyvhét nyíregyházi megnyitója június 7-én csütörtökön, 15 órakor kezdődik a Kossuth téren, majd pénteken és szombaton számtalan neves író-költő vendéget kínál az olvasóknak.

A díszvendég Závada Pál Kossuth-díjas író, de találkozhat a közönség Rakovszky Zsuzsával, illetve a Terézanyu sorozat szerzőjével Rácz Zsuzsával is.

Író-olvasó találkozót tart az esztendőkkel ezelőtt Nyíregyházára költözött Nemere István is, kinek a közelmúltban jelent meg 700. kötete, de városunkba érkezik a háromszoros Aranykönyv-díjas író, a fiatalok kedvence, Lakatos Levente is.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elmondta:

Megyei hatókörű városi könyvtárként igyekszünk a nyíregyházi, megyebeli és regionális írókat – költőket is vendégül látni és bemutatni Nyíregyházának és a megyének, így többek között vendégünk lesz Karádi Zsolt, Áfra János, Sipos László, Ésik Sándor Tárcán kínálom blog-felolvasó órája, valamint a helyi és nyíregyházi folyóiratok, lapok is bemutatkoznak, mint a Vörös Postakocsi, valamint a könyvtár kiadásában megjelenő Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle is.

A gyerekeknek is kedveskednek programokkal a könyvtárosok. Itt lesz Dániel András, a Kufli-könyvek írója, majd pénteken Szentgyörgyi Judit és Hajdú Katalin, a Bori és Vince, illetve a Boldogságcseppek mesekönyvek szerzője.
A könyvtárban folyamatosan nő az aktív olvasók száma, és a könyvhét idején ingyenesen iratkozhatnak be újabb tagok.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester kifejtette:

Jobban meg tudják szólítani a mai világban azokat, akik szeretnek olvasni, ami nem egy könnyű dolog, mert itt a digitális világ kontra hagyományos könyvnyomtatás ellentét. Verseny van, amelynek a helyes útját meg kell találni. Én azt gondolom, és el szoktam mindig mondani, hogy minél többen olvassanak, mert az nemcsak látásmódot ad az embernek, élményt nyújt, hanem pallérozza az elmét, illetve a szókincsét is növeli annak, aki éppen olvas.

Az Arany János 200. születésnapjára rendezett állandó kiállítás mellett egy mozgó buszt is útjára indítottak a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai. A jármű túl a 150. helyszínen és 50 ezer látogatón, most Erdélyből érkezett. Egyedi látványvilágú bemutatójával, manuális és digitális eszközeivel kedden és szerdán várja nemcsak a diákokat, de a felnőtt olvasókat is a nyíregyházi Kossuth téren.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Veres Miklós, a Petőfi Irodalmi Múzeum történész-muzeológusa elmondta:

Úgy gondoltuk, hogy az egész Kárpát-medencébe el kell vinnünk Arany Jánosnak a hírét, el kell vinnünk ezt az évfordulót, és ezért elkészült ez a buszos kiállítás, amely bemutatja Arany János munkásságát, legfontosabb műveit, és tulajdonképpen az egész életét.

A Móricz Zsigmond Könyvtárban számoltak a társművészetek és társintézmények kínálatával, de szerveztek kötészeti és könyvszobrászati bemutatót, papírszínházat és verscetli erdőt is a kísérő rendezvények között. Hétfőn könyvtárszakmai programokkal és a Tiszavirág Tanyahajón zenés irodalmi utazással zárul az idei Ünnepi Könyvhét megyei eseménysora.


Matyasovszki Edit