Szigorítják a határellenőrzést – Szerdától lépnek hatályba az intézkedés

Beutazási korlátozásokat jelentett be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap. A koronavírus-járvány miatt három kategóriába sorolják ezentúl az országokat, zöld, sárga és piros jelzést kapnak az államok. Bizonyos országokból teljesen megtiltják a külföldi állampolgárok belépést, más esetekben kötelező lesz a 14 napos karantén. Az intézkedések szerdától lépnek hatályba.

A szerdai kormányülést követően a csütörtöki kormányinfón tájékoztatták a nyilvánosságot arról, hogy a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a fertőzöttségi adatokat országhatáron belül és túl. A környező országokban, Európában, sőt világszerte mindenhol nő a koronavírus fertőzöttek száma.

„Magyarországon továbbra is arról számolhatunk be, hogy az aktív megbetegedések száma csökken, az aktív fertőzöttek száma lényegesen kevesebb mint bármikor korábban és ennek a további csökkenését szeretnénk garantálni. Azt tudjuk összefoglalóan mondani, hogy közös erőfeszítéssel az első csatát a vírussal szemben itt Magyarországon megnyertük, az életet sikerült május közepe óta több részletben, több intézkedéssel újraindítani.” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely azzal folytatta, Magyarország ma egész Európában az egyik legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából. A védekezés nem minden országban sikeres, ezért a járvány újra és újra megjelenik több országban, ezért meg kell akadályozni, hogy a vírust külföldről behozzák, tette hozzá a miniszter.

Új szabályok a határon

Minél jobban ellenőrzik a határokat, kontrollálni és korlátozni az országba való belépést, annál inkább meg tudjuk őrizni a normális, biztonságos és szabad élet feltételeit Magyarországon. Az Operatív Törzs tanácsára elfogadott egy új rendeletet a kormány, amely a határellenőrzés korlátozására vonatkozik. Jelenleg nem indokolt a hazai korlátozó intézkedések bevezetése, a beutazókat szűrik majd.

„Három kategóriába soroljuk az államokat, vörös, sárga, illetve zöld kategóriába. A zöld magáért beszél, ott a fertőzöttség mértéke alacsony, ezért a kockázat a határátlépés tekintetében vállalható. Ahol kevésbé súlyos a fertőzöttség mértéke, ott sárga, ahol a fertőzöttség mértéke súlyos, ott piros jelzést használunk az egyes államoknál.” - mondta a miniszter.

Magyar és külföldi állampolgárok

A szabályok eltérnek a magyar állampolgárok, illetve azok hozzátartozói és a nem magyar állampolgárok között. Zöld kategória esetében kontroll nélkül bárki beléphet az országba, nincs különbség külföldi és magyar állampolgár között. Abban az esetben, ha a piros vagy sárga jelzéssel besorolt ország területéről lép be magyar állampolgár, akkor a határon egészségügyi vizsgálaton kell átesnie, ha a fertőzés gyanúja beigazolódik, akkor karanténba kell vonulni 14 napig. Ha nem mutat fertőzésveszélyt, akkor is karanténba kell vonulni 14 napra, kivéve ha a megelőző öt napban, 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus tesztet tud igazolni. Sárga országból érkező magyar állampolgár az első negatív teszt után szabadulhat a karanténból, ha piros besorolású helyről érkezik haza, akkor a második teszt eredményét is meg kell várni ahhoz, hogy valaki el tudja hagyni a karantént. Külföldi állampolgárok esetén a sárga országból érkezők számára megegyeznek a szabályok a magyar állampolgárokra érvényesekkel, piros országból viszont nem léphet be senki Magyarországra. A tranzit- és az áruforgalom és a hivatalos utak is kivételnek számítanak, de a vizsgálatokra ezekben az esetekben is szükség van.

Szerdánként változó besorolás

Jelenleg négy uniós tagállam kapott sárga besorolást, Bulgária, Portugália, Románia és Svédország, 154 ország került a piros kategóriába, így például megtiltották a Magyarországra történő belépést például Albániából, Montenegróból és Ukrajnából is, valamin Kínán és Japánon kívül egyetlen ázsiai országból sem lehet beutazni. Mivel Horvátországban az esetszám alacsony, ezért az ország zöld kategóriába került. Az egyes országok besorolását heti rendszerességgel, a szerdai kormányüléseken felülvizsgálják és tisztifőorvosi határozatban jelenik meg a lista, hogy az államok milyen kategóriába esnek.