Szerzői est a Kodály teremben: workshop a Cantemussal

Kezdő és gyakorlott kortárs zeneszerzők érkeznek hétvégére a Kodály Zoltán Általános Iskolába. Kölcsönös tapasztalat – és élményszerzés a cél. A hét szerző kórusműveit kétnapos próba után vasárnap, ingyenes és nyilvános koncerten ismerheti meg a zeneszerető közönség a Cantemus Vegyeskar előadásában.

Sok izgalmas feladat volt már a Cantemus Kóruscsalád életében, de ilyen még talán soha, mint amit a hétvége hoz. A Cantmus kórus egy zeneszerzői workshopot, pontosabban egy karvezetés kurzust vállalt zeneszerzők számára.

„A zeneszerzők, akik műveket írtak nekünk, egyrészt nagyon szeretnék hallani ezeket a darabokat elénekelve. Másrészt ő maguk is izgulnak azon, ha egyszer nekik kell kiállni egy kórus elé, elvezényelni a saját művüket, ehhez hogyan fogjanak hozzá. Hét zeneszerző érkezik a hétvégén. Én próbálom instruálni őket, mit kell csinálni, a zeneszerzők pedig instruálják a kórust, hogyan képzelik el a művüket, amit megálmodtak.”

 - mesélte a feladatról Szabó Soma Liszt - díjas karnagy. Ez egy kétoldalú munka lesz. A zeneszerzők tanulhatnak a workshopon arról, hogy mi az, amit kottába lehet írni, mit képes az emberi torok kiénekelni. Másrészt a Cantemus Vegyeskar újabb kortárs kottákkal, és azok megszólaltatásával ismerkedik. Kétségtelen, hogy nem minden esetben sima a feladat.

„Természetesen mi már előre megkaptuk a kottákat, úgyhogy mi már felkészültünk. Lesz itt három zeneakadémista, akik most tanulják a szakmát. Erdős Boglárka, Tukora Péter és Kocsák Gergely. Az egész főszervezője Kutrik Bence zeneszerző, akivel már régóta szoros munkakapcsolatban vagyunk. Több művét énekeltük, és szervezett már számtalan koncertet az énekkarnak. Az idősebb zeneszerző generációból, akiknek a műveit már ismeri a szakma, Bánkövi Gyula, Gyöngyösi Levente és Kecskés Balázs lesz itt, akik szintén egy-egy művüket fogják gyakorolni a Cantemus Vegyeskarral.”

- szólt a koncert kapcsán Szabó Soma. Vannak köztük újszerű próbálkozások, és klasszikus, harmónikus megoldások is – jelezte a karnagy. Az ingyenes és nyilvános énekkari koncert vasárnap, 16 órakor kezdődik a Kodály Iskola Kodály termében.