Szépkorúak kézimunka kiállítása a Váciban

Egyik évben csipke, a másik esztendőben pedig kézzel varrt kézimunkák kiállítását nyitják a Nyíregyházán és a térségben élő nyugdíjasok alkotásaiból. Idén a hímzések vannak soron.17 alkotó több, mint félszáz munkájából nyílt kiállítás a Váci Mihály Kulturális Központ galériájában, ahol szeptember 24 – ig láthatják a hímzéseket.

Fontos az alkotás az ember életében, különösen időskorban, hiszen a tétlenkedés, az unatkozás nem jó út. Vigyázni kell, hogy a korosztály megőrizze életkedvét, társaságát, kapcsolatait, aktív elfoglaltságot találjon magának – fogalmazott a megnyitón a nyugdíjas szövetség elnöke. Felhívta a figyelmet a sajnos gyorsan terjedő betegségre, a demenciára, mely különösen a covid óta erősödik, hiszen a magány, a bezártság nem tett jót a szépkorúak körében sem. De, vajon mennyire divat manapság az efféle lakásdísz?

„A fiataloknál nem, de az időseknél igen. Nekem is van a lakásomban kitéve riselt terítő, amit még hajdan én csináltam. A gobelin az ugye most fénykorát éli. Mindenki gobelin-ezik, minden lakásban több gobelin is van, úgyhogy be kellett határolni, hogy csak 3 alkotást fogadunk be, és csak  meghatározott méretben, mert hoztak volna méteres gobelint is. „

 - mondta a Nyíregyháza és Térsége Nyugdíjas Szövetség elnöke, Szabóné Dr. Csiszár Gabriella.  A házigazda nevében szólt a megjelentekhez Mészáros Szilárd, aki folytatta az elnökasszony gondolatát a közösség, az alkotás, az elfoglaltság éltető erejéről.

„A kultúránk, az életünk fennmaradása szempontjából ez kiemelten fontos ez a kiállítás. 17 alkotó 53 munkája van itt feltéve. Egyenként is csoda mind, dicséri azt, aki foglalkozott vele, készítette, elhozta hozzánk, és ő is büszkén bemutatja ezeket az alkotásokat. Szokásomhoz híven azt tudom igérni, hogy amíg én itt vagyok, ennek a kiállításnak a helyszíne mindig a Váci Mihály Kulturális Központ lesz.”

 - mondta köszöntőjében az igazgató, Mészáros Szilárd. Szépkorúaknak szervezett országos szavalóversenyről érkezett a megyházáról Seszták Oszkár elnök úr, benne a kötött pulóverek kora jelent meg a kiállítás kapcsán. A múlt és a jelen, a faliképek stand up-os csattanós üzenetére hivatkozott egy másik köszöntő. A házi ádás, a fali kép, a hímzett textilek között megjelent a nyíregyházi képviselő, Szabó Tünde is.

„Ez a jelenünk és a múltunk, amelyet át kell adni a fiatal generációnak. Itt a hagyományos tradíciók, nemzeti értékek jelennek meg. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy nap mint nap láthattuk az édesanyáinkat, a nagymamákat, dédszüleinket, akik mindig hímeztek, vagy képzőművészettel tevékenykedtek. Egy kicsit megjelenik ez az időszak is. El kell hozni a fiatalokat, meg kell őket tanítani arra, hogy mi is ez az értékünk, amire büszkék vagyunk, és ők vigyék tovább a következő generációnak.”

- nyilatkozta Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő, kormánybiztos. A hímzett, a keresztszemes, a gobelin vagy a riselt terítők, képek világát szeptember 24 – ig láthatják a Váci Mihály Kulturális Központban.

Kapcsolódó galéria

Szépkorúak kézimunka kiállítása 2023