Szeretett városunk – Lakatos Tibor szerint egyre vonzóbbá és élhetőbbé válik otthonunk

Szeretett városunk, Nyíregyháza (II.)

Sorozatunk második részében egy olyan, közismert és elismert vállalkozót faggatunk szeretett városunkról, aki úgy elkötelezett nyíregyházi és lokálpatrióta, hogy nem itt született – bár jó négy évtizede itt él, s már a középiskolát is itthon végezte. Igen, itthon, ami neki szűkebb értelemben a Kertváros, de e rész mellett az egészért tesz folyamatosan a VELA cégcsoport vezetője, a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület elnöke. (Megjelent a Nyíregyházi Napló június 28-ai számában.)

Folytatva szerepköreinek felsorolását: Lakatos Tibor – vállalkozásaihoz is kötődve – a Magyar Pékszövetség alelnöke, megyei elnöke és a Közgazdasági Társaság megyei alelnöke. Miért érdekes ez? Mert országos szereplőként is Nyíregyházát helyezi előnybe. – Nagyon örülök az új szállodák épülésének, a különleges Pangea után alig várom a 123 szobás sóstói négycsillagos megnyitását, hiszen így szándékaim szerint magam is ide tudok majd csábítani komoly nagyrendezvényeket, a szállás és a méltó körülmények adottá válásával. Ez még vonzóbbá fogja tenni a városunkat.

Országos színvonal

Bár a vonzással egyébként sincs baj az elnök szerint, hiszen az állatparkot egyszerűen „csúcsnak” tartja, de azt mondja, az utóbbi évek érzékelhető fejlesztései is országos színvonalúvá, számunkra pedig komfortossá, élhetővé varázsolták Nyíregyházát. – Itt nemcsak a modern épületekre, a felújított csarnokra, a jégpályára, és az épülő uszodára gondolok például, hanem a belvárosi terekre, a Szabadtéri Színpadra, ezek bárhol megállnák a helyüket. Külön öröm, hogy a most kitüntetett múzeum közönséget megszólító, különleges kiállításokkal jelentkezik, és egyébként is van egy frissesség, pezsgés, amit a Benczúr-Bessenyei terek által határolt, nekünk már a polgármester úr által kulturális negyedként emlegetett közösségi tér is jelez.

Kulturális értékeink

A „nekünk” ezúttal a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesületet jelenti, mely nemrég kapott karitativitásért városi kitüntetést, s mely partneri viszonyt ápol az önkormányzattal. – Nem kérdés, hogy szívesen segítünk, de ez a tagságra egyenként is jellemző. Én például kiemelten patronálom a világhírű Cantemust és a 4 for Dance csapatát, ők is óriási értékeink a sok más együttes mellett – teszi hozzá, s azt is, hogy azért az „éjszakában” még van mit fejlődnünk, mert bár a színes és gyakori rendezvények idején nagy a pezsgés, de egy átlagosabb napon tíz után elcsendesedik a város. Talán ezt részben orvosolhatja majd a volt HEMO átalakításával kialakuló új közösségi tér a színház mellett – mondja.

Két kerékre fel!

De természetesen a kulturális infrastruktúra fejlődése mellett annak is örül, hogy az utak, járdák is korszerűsödnek, ami különösen igaz most a Kertvárosra. ­– Fantasztikus, ahogy körben megújulnak a fontos utak, megépül a Rókabokori út és egy új körforgalom, a hírek szerint nemsokára az Atlétikai Centrum, aztán a volt laktanya helyén park születik és inkubátorház, de a legjobban talán a bicikliutaknak örülök, amik már az egész várost behálózzák. Én is szívesen kerekezek! Külföldön járva pedig látok egy új, jó divatot: a rollerezést, annak elektromos verzióját. Hátha majd előbb-utóbb ennek a rendszerszintű használatában is megérzik itthon a lehetőséget.