Szerelem a levegőben, nem csak Valentin-napon - Nőtt a házasságkötési kedv
Szerelem a levegőben, nem csak Valentin-napon - Nőtt a házasságkötési kedv

A házasság hetében fontos adat: jócskán nőtt a lakodalmak száma tavaly

Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. Mára 4 kontinens 21 országában ünneplik, hazánkban is.

 

Országos eseménysorozatot Magyarországon 2008 óta rendeznek meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A házasság hete szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége. Herjeczki Kornél, a házasság hete koordinátora így fogalmaz: a programsorozat fő célja, hogy kedvet adjon a házasságkötéshez, képzésekkel, jó minták felmutatásával, hiteles élettörténetek megosztásával segítse a házasságra készülőket.

 

A kormány is segít

Hazánkban az elmúlt években újra fénykorát éli a házasság intézménye. A kormány több éve szinte folyamatosan bővülő családtámogatási rendszerrel segíti a családalapítást és a gyermekvállalást – például a családvédelmi akcióterv keretében többek között elérhető a CSOK, a babaváró kamatmentes hitel – utóbbi támogatásra mintegy 64 ezer, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására pedig mintegy 24 ezer kérelem érkezett január végéig, olvasható a  kormany.hu-n. A fiatal házasok adókedvezménye is népszerű – ez havi ötezer forintot jelent. A kedvezményt két évig lehet igénybe venni, tehát összesen 120 ezer forint marad a friss házasok zsebében. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs az első házasságát köti.

 

Nőtt a házasságkötési kedv

Tavaly jelentősen megnőtt – országszerte és városunkban is – a házasságkötések száma. Míg az elmúlt évtizedben évente körülbelül 500–550 pár mondta ki az igent anyakönyvvezető előtt, addig 2019-ben több mint 680 házasságkötést jegyeztek városunkban. Tavaly ősszel pedig Nyíregyháza önkormányzata hagyományteremtő szándékkal  köszöntötte az aranylakodalmukat ünneplő házaspárokat. – A fiatalok figyelmét szeretnénk felhívni a házasság fontosságára és arra, hogy hosszú időn át is lehet boldogan együtt élni házasságban. 2019-ben indította el az önkormányzat hagyományteremtő szándékkal az Arany-nap megünneplését. Ez azt jelenti, hogy minden év szeptember utolsó hétvégéjén szeretnénk köszönteni az 50 éves házasokat – mondta kérdésünkre  dr. Kása Brigitta, Nyíregyháza aljegyzője.

 

Erre is jó az app

– Az önkormányzat a hivatal eszközeivel is próbál mindent megtenni annak érdekében, hogy az, aki házasulni szeretne, minél gördülékenyebben megtehesse. Erre szolgál az időpontfoglaló applikációnk is, amelyben házassági szándék bejelentése iránti ügyintézésnél időpontot lehet foglalni – tette hozzá dr. Kása Brigitta.

 

A lagzira nevelték a csirkéket

S hogy a számok és a szándék mellett a megélt élményekről is szó essen, megkérdeztünk néhány nyíregyházi olvasónkat: milyen volt az esküvő és miben lelik a házasság szépségét? Erika 34 éve házas, így emlékszik az esküvőre: – Akkoriban még nem adtak ennyire a külsőségekre, az esküvőn inkább az volt a lényeg, hogy minél nagyobb örömöt szerezzünk mindenkinek. Jót mulattunk 230 ember társaságában... Hamar el kellett kezdeni a szervezést: fel kellett nevelni a disznót és a csirkéket, amiket a lagzin jóízűen elfogyasztottunk – mesélte. A házasságot illetően pedig úgy véli: – Vár egy társ, akivel a mindennapokat meg tudjuk beszélni, van kivel együtt érezni és gondolkodni. A házasságnak köszönhetőek a gyermekeink is, ez tesz családdá bennünket. Amikor pedig majd a gyerekek már külön fognak élni, mi akkor is újra itt leszünk egymásnak a férjemmel, akivel mindent megélhetek.

 

Reggel hétig tartott

Marika 38 éve házas, szerinte a házasságban az együttműködés a legfontosabb: – Nemcsak testi síkon működik az ember, hanem lelki és szellemi síkon is. Ha együtt tudnak gondolkodni, érezni, megoldásokat találni a problémákra, egymást elfogadni és akár (pozitív értelemben) formálni is, akkor meglesz az a harmónia is, ami a házasság szépségét megadja – fogalmazta meg a lényeget. A nagy napra a mai napig örömmel emlékszik vissza: – Mi 1982 júniusában esküdtünk, nagyon meleg volt! A szűk és tágabb család is segített korábban az előkészületekben, hozták a hozzávalókat a lagzira: tyúkot, lisztet, cukrot stb., ki mit vitt, a barátok és utcabeliek pedig segítettek az örömanyának. A lakodalmon kb. 80 fő volt, akiket személyesen, meghívóval a kezünkben hívtunk meg a párommal. Akkoriban a nagy napon műtermi fotózás volt, videósunk nem volt. Az anyakönyvvezető és a templomi esküvő után este egy sátras lagziban ünnepeltünk élő zenekarral, egészen reggel hétig!

 

„Szorosabb lett a kapcsolat”

Fiatal házasokat is megkérdeztünk a témában, ők így vélekedtek a házasságról: „Az összetartozásban látom a házasság szépségét. Úgy éreztem sokáig, csak úgy lógok a levegőben, de most már van kihez tartozni. Szerintem ez egy mérföldkő az ember életében” – Rita, 3 éve házas. Renáta tavaly nyáron mondta ki a boldogító igent: „A házasság előtt azon a véleményen voltam, hogy a házasság csak papír, nem tartottam annyira fontosnak, de nem is zárkóztam el előle. Érdekes, hogy a házasság után valami más lett, valahogy szorosabb lett a kapcsolatunk, pedig 12 éve együtt vagyunk. Amit még érzek, az az, hogy büszkén viselem a gyűrűt!”

 

Nyíregyházán egyedi fotókiállítás!

Régi esküvők megörökített pillanataiból szemezgethetnek azok, akik február 11–20. között a Jósavárosi Művelődési Házba (Nyíregyháza, Ungvár sétány 33.) látogatnak. A tárlat díjtalan, megtekinthető hétfőtől péntekig 8.00–12.00 óráig. Bővebb információt kaphatnak a 42/448-005-ös telefonszámon.

 

(Szerző: Borbély Szabina Niké és Bakai Judit)