Szépek, de veszélyesek: mérgező növények

Gyöngyvirág

 

Az ember közvetlen környezetében számos olyan dísznövény található, amely szép, de egyben veszélyes is. Ilyen az illatos gyöngyvirág, amelyet előszeretettel tesznek vázába is. A gyöngyvirágnak azonban nemcsak a levele, hanem a termése is mérgező, sőt még az a víz is, amelyben a gyöngyvirág egy vázában állt. A gyöngyvirág mérgező levelét könnyen összetéveszthetik a laikusok a medvehagymával, amely napjaink konyhájának egyik különlegessége. Igen elterjedt dísznövény az amerikai alkörmös, másik nevén a karmazsinbogyó, amely Nyugat-Ázsiából érkezett Európába. A lágyszárú növény ismertetőjegye bordó bogyója, amely erőteljesen mérgező.


Kecskerágó

 

Sok kert kedvelt dísze a kecskerágó. Ennek csíkos változata nagyon sok toxint tartalmaz. Erre figyelemfelkeltő színe is utal. Ha valakinek a szervezetébe kerül, hasmenést, hányást és légzőszervi problémákat okozhat. Éppen ezért nem árt felhívni, főleg a kisgyermekek figyelmét arra, ne érintkezzenek vele, és ne egyék meg ezeket a sokszor szép, de veszélyes dísznövényeket.
Nagy Zoltán, a Tuzson János Botanikus Kert kertvezető-helyettese a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, a növényi emberi mérgezések az összmérgezések 15 százalékát adják. A leginkább veszélyeztetettebbek az 1–4 éves korú gyerekek, ahol 60 százalék a növények okozta mérgezések aránya.

 

Leander

 

A kerteket sokszor díszíti leander és angyaltrombita. Ezeknek a növényeknek nemcsak a levele, hanem a gyökere és a virága is tartalmaz méreganyagokat, sőt tejnedvükből, ha az ember bőrére kerül, allergiás reakciót is kiválthat.

 

Tiszafa

 

A tiszafa védett növény, amelynek piros magköpenye nem, az összes többi része viszont mérgező. Igen alattomos növény, hiszen szervezetbe kerülve eleinte nem okoz tüneteket, később azonban halállal végződő károkat is okozhat.

 

Kaukázusi medvetalp

 

Különösen vigyázni kell a kaukázusi medvetalppal, amely az ernyősvirágzatúak családjába tartozik és keletről érkezett Magyarországra. 3–5 méter magasra is megnőhet, levelén, szárán apró szőrök találhatóak, amelyeknek a nedve, ha bőrre kerül, a naphoz hasonló égési sebeket okoz, szembe kerülve pedig vakságot.

M. E.

(Fotó: pannondoktor.hu)