Szép magyar beszéd

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány Péchy Blanka emlékére kuratóriuma a 2014-2015. tanévre meghirdette a Kazinczyról elnevezett „Szép magyar beszéd” című versenyt az általános iskolák 5–8. évfolyamos, valamint az e korosztálynak megfelelő középiskolai évfolyamok azon tanulói részére, akik még nem nyertek el Kazinczy-jelvényt.

Az általános iskolás korú tanulók „Szép magyar beszéd” versenye ugyanazokhoz a gyökerekhez nyúlik vissza, mint a közép- és felsőfokú tanintézetek diákjainak-hallgatóinak hasonló megmérettetése: Péchy Blanka színművésznő 1960-as Kazinczy-alapítványához, amely példa nélküli anyanyelvápoló erő a kifejező beszéd elsajátítására. 1999-től az általános iskolák és a gimnáziumok 7-8. osztályos tanulói számára is lehetővé vált, hogy a helyi és területi fordulók után a legmagasabb fokon, az országos döntőben is összemérjék tudásukat, képességeiket.

Egy kötelező és egy szabadon választott mű

A vetélkedő résztvevőinek egy kötelező és egy magukkal hozott, szabadon választott 20–25 soros prózai szöveget kellett felolvasniuk. A szöveg csak eredeti, magyar – 20-21. századi – közlő prózai stílusban (irodalmi vagy igényes köznyelven) megírt mű lehetett, amely nem tartalmazott párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi, sem kevéssé ismert idegen szavakat.

A versenyzők teljesítményének értékelésekor – mind az iskolai, mind a további fordulókon – a következő szempontokat figyelték: szövegértés, szöveghűség, hangvétel, hangképzés, hangsúlyozás, szünettartás, természetes beszéd.

Döntőben a gárdonyisok!

A keleti országrész döntőjére idén a tíz megyéből 72 versenyző jutott be, közöttük a Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézményének 8. a osztályos tanulója: Tócsik Boglárka. A szabadon választott szöveg péntek délutáni (Nagy Gáspár: Nem félteni kell, hanem sokkal jobban szeretni című esszéjének részlete) és a kötelező szöveg: Bachát László: A trágárságtól ments meg, Uram, minket! szombat délelőtti felolvasása után vasárnap délelőtt volt az eredményhirdetés.

A bírálóbizottság (Wacha Imre főiskolai docens: Kazinczy- és Lőrincze-díjas, Kerekes Barnabás az Anyanyelvápolók Szövetsége alelnöke: Kazinczy- és Lőrincze-díjas, Bonis Bona életműdíjas, Gömöri Árpád és Vadász Gusztávné Kazinczy-díjas, Kovács Józsefné és Nagy Sándorné Péchy Blanka-díjas) döntése alapján Tócsik Boglárka a Kazinczy-jelvény bronz fokozatának és kiemelt könyvjutalom büszke tulajdonosa lett. Felkészítő tanára Cservenyákné Bihari Ilona volt.
 
Mikita Eszter