Szent László Örökségtúra – Júliusi programajánló, vasárnapig még lehet jelentkezni!
Szent László nyomában templomok, várak, kastélyok világán át a Felső-Tisza-vidéken

A Középkori Templomok Útja Egyesület és a Vidék Kincse Egyesület 2019. július 19. és július 21. között három napos kerékpáros örökségtúrát hirdet. Szent László, a középkor lovag ideálja, a magyar történelemben, művészettörténetben, néphagyományokban kiemelt jelentőségű szerepet tölt be.

Szent László tisztelete a határvidékeken, elsősorban a Székelyföldön és a Szepességben volt a legerősebb a középkorban, de Felső-Tisza-vidéken és a Nyírségben is számos emlékhely kötődik hozzá. A Szent László örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék és a Nyírség Szent Lászlóhoz kötődő emlékhelyeket mutatjuk be. Az örökségtúra résztvevői megismerkedhetnek a Felső-Tisza-vidék legjelentősebb honfoglaláskori régészeti emlékeivel, lelőhelyeivel, ahonnan a magyarság őstörténetének legfontosabb Kárpát-medencei régészeti leletei kerültek elő. Olyan kastélyokhoz kalauzoljuk el a résztvevőket, amelyek Magyarország legjelentősebb reneszánsz épületei közé tartoznak. A Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása során olyan kevéssé ismert tájegységekre érkezünk, mint a Rétköz, Bodrogköz és a Nyíri Mezőség.

A karosi temető a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori régészeti lelőhelye, Szabolcsban áll Közép-Európa legimpozánsabb földvára, amely a 10. században épült. A földvár lábánál álló árpád-kori templomban hirdette ki Szent László törvénykönyvét. A laskodi református templom falai őrzik az egyik korai Szent László legendát, Baktalórántháza római katolikus templomának falán szintén egy izgalmas Szent László ábrázolás látható. A román stílusú karcsai református templom Magyarország legjelentősebb rotundái és román kori templomai közé tartozik. A 15. században épült kisvárdai vár az Alföld egyik legnagyobb erődítménye. Vaján és Pácinban található az Alföld két legjelentősebb reneszánsz várkastélya, a vajai Vay-várkastélyban ráadásul maga II. Rákóczi Ferenc két alkalommal is megfordult. És persze ott van még Bessenyei György, a felvilágosodás legjelentősebb hazai képviselőjének szülőháza Tiszabercelen vagy a cigándi múzeumporta, ahol a bodrogközi néphagyományok után eredünk. A túra különlegessége, hogy utunkat a Tisza és holtágai, az árterek galéria erdei szegélyezik, ahol a szabadstrandokon frissülhetünk fel a nyári melegben.

A Középkori Templomok Útja Egyesület örökségtúrái a Felső-Tisza-vidék leglátványosabb természeti és kulturális örökségét reprezentálják. A Középkori templomok útja és a Felső-Tisza-vidék 2017-ben elnyerte Magyarország legígéretesebb kulturális úticélja címet az Európai Bizottság által kiírt,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” díjjal.

Első nap (2019. július 19.):  táv hossza: 71,3 km.

 

Indulás:

 

Gyülekező 7:15-tól a nyíregyházi vasútállomáson, indulás Vajára a 7:42-es vonattal, érkezés 8:55-kor. A saját gépkocsival érkezők a vajai vasútállomásra legkésőbb 9.00 óráig érkezzenek meg. A regisztráció során kérjük jelezzék, hogy mivel érkeznek a túrára, hogy a szükséges létszámra le tudjuk foglalni a vonatot. Amennyiben azok, akik vonattal jönnek a túra indulásáig kérjük, hogy már ne módosítsák meg elképzelésüket, illetve a MÁV kérését tolmácsolva a túra előtt három nappal vegyék meg  a jegyeket különben nem csatolnak plusz vagont a vonathoz.

 

Útvonal: 

 Vaja - Baktalórántháza (16,8 km) - Laskod (10,7 km) - Anarcs (17,3 km) - Kisvárda (6,1 km) - Dombrád (20,4 km)

 

Látnivalók:

Vaja, Vay-várkastély és református templom; Baktalórántházai római katolikus templom; Laskodi református templom; Anarcsi Czóbel-kúria és református templom; Kisvárda történelmi városközpontja

 

Ebéd:

 

Az első napon az ebédet mindenki saját magának biztosítja.

 

Vacsora és szállás :

Dombrád Kék Lagúna panzió és Étterem: http://www.keklaguna.hu/

 

 

Második nap (2019. július 20.): A táv hossza: 78,7  km                                                                

 

Útvonal: 

 

Dombrád - Cigánd (16 km) - Pácin (13 km) - Karcsa (4,1 km) - Karos (6,3 km) - Tiszabercel (23,6 km) - Gávavencsellő (9,4 km) - Szabolcs (6,3 km)

 

Látnivalók:

Cigánd, Bodrogközi Múzeumporta; Pácini Mágocsy-kastély; Karcsai rotunda templom; Karosi honfoglalás kori temető; Bessenyei emlékház Tiszabercelen

 

Ebéd:

Tiszabercel, Kérész kikötő: www.facebook.com/kereszkikototiszabercel/

Vacsora:

Szabolcs, Tőrös Csárda: www.facebook.com/torosetteremszabolcs/

Szállás:

Szabolcs, Panni vendégház,

Szabolcs, Tőrös Panzió,

Szabolcs Vezér Panzió: www.facebook.com/Szabolcs-Vez%C3%A9r-Panzi%C3%B3-696408203823333/

 

Harmadik nap (2019. július 21.): A táv hossza: 46,8 km.

 

Útvonal: 

 

Szabolcs - Tokaj (10,8 km) – Rakamaz (5,7 km) – Nyírtelek (19,3 km) – Nyíregyháza (11 km)

 

Látnivalók:

Szabolcsi földvár és árpád-kori temploma; Mudrány kúria; Tokaji Világörökségi Bormúzeum; Tokaj történelmi városközpontja 

 

Ebéd:

Tokajban szabadon válaszható

Érkezés:

Nyíregyházával kerékpárral a délutáni órákban

 

A túra teljes hossza:

196,6 km

 

Költségek: 

A túra önköltséges, az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túra előtt pontosítunk! Az önköltség mértékéről a regisztráció folyamán tájékoztatjuk a jelentkezőket. Részvételi, nevezési díjat nem számítunk fel. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, több esetben múzeumi tárlatvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást ingyenesen biztosítunk. Az első 30 jelentkező részére a Cigándi Múzeumportára, a Szabolcsi Mudrány Kúriába és a Tokaji Világörökségi Bormúzeumba a program keretében a belépő díjakat és a tárlatvezetést ingyenesen biztosítjuk.

 

Felszerelés: 

A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

 

Túravezetők: 

Deák Attila és Fábián Péter

Idegenvezetők:

Gaylhoffer-Kovács Gábor és Deák Attila

Jelentkezési határidő:

2019. július 14. (24:00 óra) a megadott elérhetőségeken.

 

További információk:

 

Középkori Templomok Útja Egyesület

e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com

telefon: +36 30/446-8383; +36 20/506-0127

www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja

www.oroksegtura.hu

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel  nem léphet fel.   A program változtatási jogát fenntartjuk! A túrát rossz idő esetén is megtartjuk.