Szenes Hanna emlékverseny

A nyíregyházi Eötvös Károly Magyar-Izraeli Baráti Kör Szenes Hanna életét bemutató történelmi vetélkedőt szervezett, melynek célja a nemzeti identitás erősítése, a példamutatás fontosságának hangsúlyozása volt. Szenes Hanna rövid élete, motivációi, küzdése, hazájáért való tenni akarása nagyszerű példaként szolgálhat a fiatalok számára. A magyarországi üldözöttek megmentése érdekében a Szentföldről katonaként visszatérő fiatal költő életútja Izraelben érettségi tétel, míg nálunk alig ismerik a nevét.

A magyarországi középiskolások számára kiírt verseny első három feladatát a saját iskolájukban oldották meg a jelentkezők. Közel húsz, négy fős csapat küldte el a jelentkezését az ország különböző helyeiről.

Az első fordulóban, 2022. őszén a diákok Instagram oldalt szerkesztettek Hanna profiljával és életének eseményeivel.

A második fordulóban Hanna irodalmi munkásságát mutatták be, három feladaton keresztül: csapatonként három vershez készítettek illusztrációt, a versválasztás indoklásával, egy-egy költeményt meg is zenésítettek, majd egyet a lehető legtöbb ismerősüket bevonva, közösen szavaltak el.

A harmadik fordulóban minden csapat kiállítási anyagot készített. Szenes Hanna életútját és egyéb, hozzá kapcsolódó helyszíneket, mozgalmakat kellett bemutatniuk az előzetesen kiadott szempontok és tíz cím alapján.

A negyedik forduló, a döntő 2023. március 30-án Budapesten, a Merkaz Héber és Izraeli Kulturális Központban zajlott, ahol a történelmi korhoz kapcsolódó tesztfeladatokat oldottak meg a diákok,  Szenes Hanna előzetesen megismert életrajzát helyezve a középpontba. A történelmi, irodalmi, művészeti, sőt Hanna ejtőernyős bevetésével összefüggésben még a térképészeti ismereteiket is csillogtathatták a versenyzők. A zárófeladatra már előzetesen készülhettek: bemutatót kellett készíteniük arról, hogy mit üzen Hanna életútja a mai fiataloknak.

Az országos döntőbe bekerült egy nyíregyházi csapat, a Leonardo Média Akadémia tanulói is: Háda Henrietta, Varga Laura, Szijjártó Lilla, Czinkóczki Gergő, felkészítő tanáruk Tompáné Hajtó Melinda. Az első helyezést a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium tanulói érték el.

 

A verseny szervezői Gulyásné Czine Ildikó és Balogh Csilla, a nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium tanárai voltak.

A zsűrit dr. Verő Tamás főrabbi, Fegyverneki Gergő középiskolai tanár és egyetemi oktató, digitálispedagógia-szakértő, Kovács László a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok Országos Szövetségének elnöke, Gulyás Csaba a nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium történelemtanára,  és Szabó György a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke alkották. A díjátadón részt vett Moran Birman, az izraeli nagykövet helyettese is.

 

Az online fordulóknak kézzel fogható eredménye is lett: A versillusztrációk felhasználásával Szenes Hanna – válogatott versek címmel kiadványt készítettünk, melyet a döntőbe bejutó diákok megkaptak, a beküldött virtuális kiállítási anyagokból pedig egy valóságos roll-up tárlatot hoztunk létre, mely a döntő helyszínén már megtekinthető volt. Nem csak a résztvevő csapatok, de minden más érdeklődő iskola, szervezet is megkaphatja egy kiállítás időtartamára az anyagot, hogy megismertessék kortársaikkal Szenes Hanna életútját. Az első ilyen esemény már megtörtént: a nyíregyházi Bethlen Gábor Iskolában a versenyen második helyezett debreceni Huszár Gál Gimnázium tanulói mutatták be a tárlatot.