Szabolcs-Szatmár-Beregbe szombat este érkezett meg a tavaszi tél

Vasárnap reggelig az erős szél kíséretében közel 20 centiméter hó esett. A munkagépek folyamatosan dolgoznak az utakon, de a mínuszok miatt a sózás ellenére is lassú az olvadás, elsősorban a hókása nehezíti a közlekedést.


A Magyar Közút munkatársai már szombaton délután megkezdték az utak alásózását, hogy ne fagyjon az aszfaltra a hó, könnyebb legyen a takarítás. Aztán később havas esővel és gyors lehűléssel érkezett meg a front, majd estére már erős szélben szakadt a hó. A katasztrófavédők folyamatosan dolgoztak, segítettek a bajba jutottaknak. Az M-3-as autópálya egyik szakaszán például egy kamion csúszott meg, majd keresztbe fordult és a korlátnak csapódott. Dóka Imre a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, több mint 40 esetben riasztották őket műszaki mentéshez, jellemzően árokba csúszott, elakadt járművekhez. A balesetekben hárman sérültek meg. Több településen volt részleges áramkimaradás is, de ezeket a hibákat a szolgáltató rövid időn belül kijavította.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Nehezen indult a hétfő reggel

Vasárnap reggelre megszűnt a havazás és a szél is mérséklődött, de a lehullott közel 20 centiméter hó a sózás ellenére is tartotta magát a mínusz 5 fokban. Így hétfőn Nyíregyházán is nehezebben indult be az élet. Az autókkal nem lehetett gyorsan elindulni, de gyalog sem volt egyszerű a közlekedés. A NYÍRVV Nonprofit Kft. folyamatosan végzi a nyíregyházi utak tisztítását. A hóeltakarításba bevont vállalkozók gépeivel együtt 40 munkagép, és 80 ember dolgozik a városban. A főbb tömegközlekedési útvonalak hókásásak, helyenként sónedvesek, ezeken a szakaszokon a latyakot takarítják. A gyűjtő, összekötő és mellékutakat hóekézik, illetve az utak minőségétől függően sózzák a felületet, a jeges szakaszokat pedig érdesítik. A belvárosban a járdák már járhatóak, takarítják a gyalogátkelőhelyeket és buszöblöket. A hóakadályokat a kerékpárutakon is megszüntetik. A bokortelepülések egy részén még hóátfúvások nehezítik a közlekedést, a külterületi városrészekben pedig bejelentések alapján nyújtanak segítséget a közlekedőknek.

 

Szoboszlai Tibor, Z. Pintye Zsolt