Súlyos következményekkel járhat a mozgásszegény életmód és a helytelen testtartás
Forrás: Pixabay

Egyre súlyosabb problémákat hordoz magával a helytelen testtartás. A mozgásszegény életmód, az ülőmunka, vagy a digitális eszközök folyamatos használata olyan következményekkel járhat, mint a látásromlás, fejfájás, hátfájás, de különböző belgyógyászati betegségek melegágya is lehet. Nyíregyházán számtalan lehetőség áll rendelkezésre a sportolni vágyóknak, legyen szó a futókörökről, a kerékpárút-hálózatról, a kondiparkokról, a sportlétesítményekről, de városunk bővelkedik a rendezvényekben is, melyek a testmozgásra fókuszálnak.

Az izmok, ízületek legoptimálisabb terhelése – körülbelül így lehetne meghatározni a helyes testtartás definícióját, mely napjainkban egyre kevésbé jellemző. Helytelen módja kialakulhat kisgyermekkorban, de a felnőtteknél is gyakori jelenség. Oka többek között, hogy a társadalom nagy része nem mozog rendszeresen, emellett többen ülőmunkát végeznek. A tartós ülés, mely az íróasztalhoz, illetve a monitor elé köti az embert feszülést, izomfájdalmakat okozhat, sértheti a gerinc struktúráját.

„Ha az első tüneteket érezzük, nem kell megvárni, hogy elteljen a nap, hanem abban a pillanatban egy-két nyújtó mozdulatot kell csinálni, mely kioldja a feszültséget és mehet tovább a munka.” – mondta el Vámosi Istvánné szakgyógytornász.

„Mobilnyak” – egy új civilizációs betegség

A 21. század és a technológia rohamos fejlődése hozta létre többek között, a főként fiatalok körében jellemző mobilnyak betegséget, mely számos nem várt egészségügyi kockázatot hordoz magával.

„Ez egy új civilizációs betegség. Ami az jelenti, hogy a telefonunk nézésével, sok időt töltünk, és előre ejtik az emberek a fejüket. A nyak izma nem tudja megtartani a fej súlyát, mely normál esetben 3-5 kg. Amikor előre engedjük a fejünket, ez 15-20 kg súlynak felel meg. Ezt már nem tudja megtartani az egyébként sem erős nyakizom.” – emelte ki Vámosi Istvánné.

Belgyógyászati problémákat is okozhat

A mobilnyak következménye lehet a fejfájás, az agy oxigén ellátottsága csökkenhet, de okozhat látásromlást is.

„Ha tovább megyek, ha megbomlik egy ilyen biomechanikai lánc, mint az optimális testtartás, hátra gömbölyödik a háti szakasz. Ekkor kezd el nyomódni a belső szervek területe. Nyomódik a mellkas, a tüdő, a máj, a belek. Ezáltal ezeknek romlik a funkciója. Egy rossz testtartás nem csak az ízületeket vagy a gerinceket teszi problémássá, hanem sajnos beindít olyan belgyógyászati problémákat, meg melegágya lesz a szindrómáknak – zsírmáj, emésztési zavar – melyeket megelőzhetnénk.” – tette hozzá a szakgyógytornász.

Mit tehetünk ez ellen?

A folyamat eleinte visszafordítható. A kellemetlen, néha súlyos következmények elkerülése érdekében a szakgyógytornász életmódváltásra biztat. Többek között érdemes minél többet sportolni, az egészségügyi világszervezet 18 és 64 év között heti 140 perc közepesen megterhelő mozgást javasol. Nyíregyházán számtalan lehetőség áll azok előtt, akik sportolni szeretnének, legyen szó a futókörökről, a több kilométer hosszú kerékpárút-hálózatról, a kondiparkokról, a sportlétesítményekről, de városunk bővelkedik a rendezvényekben is, melyek a testmozgásra fókuszálnak. Ilyenek a bringás események, de népszerű a Mozdulj Nyíregyháza! sorozata is, mely ingyenes sportolási lehetőségeket kínál. Az elmúlt félévben a tartásjavító torna kedvezett azoknak, akik a tartóizmaikat szerették volna erősíteni.