Sitku Ernő emlékére kosárligetet alakítottak ki, valamint mellszobrot is kapott

Szombaton lesz egy éve, hogy Sitku Ernő, a magyar kosárlabdázás halhatatlanja, 149-szeres magyar válogatott kosárlabdázó, a városi sportélet meghatározó alakja tragikus hirtelenséggel elhunyt.

 

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nyírerdő Zrt. között lévő kiváló és hatékony együttműködés eredményeként az elmúlt években számos fejlesztés valósulhatott meg, melyek nagyban segítik a csoportos, aktív minőségi kikapcsolódást, a szabadidő hasznos eltöltését. Ezen beruházások egyike a városunk imponzáns közösségi parkjában, a Bujtosi Városligetben kialakított bitumen streetballpálya. A Nyírerdő finanszírozásában 2014-ben megépített új sportpályát a fiatal kosarasok Sitku Ernővel avathatták fel és mai napig az egyik legkedveltebb szabadtéri kosárlabdapálya Nyíregyházán. Ernő pályafutásának és munkásságának, emberi jóságának, tisztességének, barátságának elismeréseként a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének támogatásával a 2014-ben átadott pálya műanyag borítást kapott és most a Sitku Ernő Kosárliget nevet vette fel. A beruházás összege: bruttó 10 millió forint. A pálya 2021. május 22-én otthont ad az I. Sitku Ernő 3x3 Emléktornának, melyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kosárlabda Szövetség és a Nyíregyházi Sportcentrum szervez U14 és U16-U18 (versenyengedéllyel rendelkező up sportolók) korosztály számára természetesen a hatályos járványügyi előírások betartásával. Szerdán dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, dr. Kovács Ferenc polgármester, Szalay Ferenc MKOSZ elnök, dr. Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója, valamint Sitku Márton és Turi Török Tibor szobrászművész jelenlétében hivatalosan is felavatták a kosárligetet, valamint leleplezték Sitku Ernő mellszobrát a Continental Aréna parkjában.

Dr. Kovács Ferenc polgármester a megemlékezésen elmondta, Sitku Ernő nagyszerű ember, nagyszerű sportvezető volt. Az ő élete megannyi pozitív folyamatot indított el a városban – gondolván a május 22-én megrendezendő I. Sitku Ernő 3x3 Emléktornára is , és bízik benne, hogy a nevét viselő kosárliget, valamint mellszobra példaként fog állni az utókor számára.

 

„Eszünkbe jut minden, amit ő képviselt”

 

– Nagyon felemelő és méltóságteljes, hogy emléket állíthattunk neki, hiszen ha látjuk az emlékhelyét, eszünkbe jut minden, amit ő képviselt. Itt marad közöttünk, és ha felülről látja mindezt, tudhatja, hogy amit megkezdett, az itt van közöttünk és folytatódik – mondta el dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Kapcsolódó galéria

Emlékezés Sitku Ernőre 2021