Ifjúság Koronaidőben – Plakátverseny Iserlohnban nyíregyházi győztesekkel
Fotó: Iserlohn város

Díjnyertes plakátokat készítettek a nyíregyházi diákok a német testvérváros, Iserlohn plakátpályázatára. A feladat a koronavírus-járvány okozta változások, élethelyzetek megjelenítése volt.

2021 tavaszán a beléptünk a koronavírus okozta járvány második évébe. A világ minden országát érintő jelenség feldolgozására sokan sokféleképp próbálkoztak már az eltelt idő alatt.

Nyíregyháza testvérvárosa, Iserlohn plakátkészítésre hívta a 10 és 24 év közötti fiatalokat, hogy a képzőművészet eszközeivel mondhassák el: ők hogyan látják az életünket befolyásoló változásokat, folyamatokat.

A pályázat híre és lehetősége a német és a magyar testvérvárosi bizottságok közreműködésével eljutott a magyar testvérváros fiataljaihoz is, így a több mint száz beérkező pályamű fele Nyíregyházáról érkezett.

A bírálat során a pályázó lakhelyéről nem tudott a zsűri, melynek tagjai között – a pályázó korosztály képviselőjeként – az iserlohni Stenner Gimnázium (a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium partneriskolájának) egyik diákja is helyet kapott.

A május 12-én tartott iserlohni sajtótájékoztatón kiderült, hogy a helyi Jugendamt (Ifjúsági hivatal) által meghirdetett  JuCoZt – Jugend in Coronazeiten (Ifjúság a Koronaidőkben) plakátkampányon a magyar fiatalok dobogós eredményeket értek el.

Az első öt legjobbnak a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium és Technikum diákjainak munkáit értékelték, a negyedik helyezést egy német fiatallal megosztva kapta a magyar pályázó.

Nyertes pályamunkát 300 Euróval díjazzák a szervezők, pénzjutalmat kap a második és harmadik helyezett is, a negyedik és ötödik helyen végzett fiatalok 100 Euró alatti összeget vehetnek át.

Ezen túl Iserlohban kiállítják a győztes alkotásokat, valamint köztéri kiállításukra is sor kerül további ötven plakáttal együtt.

A Nyíregyházi Iserlohn-Bizottság a harmincéves jubileumi testvérvárosi kapcsolat és a pályázat magyar vonatkozásai okán is szeretné Nyíregyházán is kiállítani a plakátokat.

A JuCoZt – Jugend in Coronazeiten első öt díjazottja:

I. helyezett: Bogásh Valéria

II. helyezett: Ladányi Laura

III. helyezett: Varga Viktória

IV. helyezett: Hete Máté és Jadie Ebersbach

V. helyezett: Jaskó Emőke

(A magyar nyertesek és pályázók szakmai segítői és felkészítői: Endresz Ágnes, Homoródi Éva és Vikár István.)

 

Szerző: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Iserlohn-Bizottság

Kapcsolódó galéria

Ifjúság Koronaidőben (Fotók: Iserlohn város, digitalizált pályamunkák)