Sikerült a rekordkísérlet - 722 érvényes videó érkezett

Sikerült a rekordkísérlet. 722 érvényes videó érkezett a Nyírség Táncegyüttes online rekordkísérletére, ennek eredményét a Szabadtéri Színpadon rendezett augusztus 20-ai ünnepségen hirdették ki, de előtte a közönség megtekinthetett egy magyar verbunkot is az együttestől.

Július 20-án online rekordkísérletet indított a Nyírség Táncegyüttes. A felhívás a Kárpát-medencei és a világban élő magyaroknak szólt, illetve nemzetiségtől függetlenül bárkinek, aki kedveli a magyar táncokat. Páros vagy szóló, háromfajta verbunk közül választhattak azok, akik feltöltötték egyperces videóikat a rekordkísérlet gyűjteményébe.

Először is azoknak szeretném megköszönni, akik ebben a rekordkísérletben részt vettek. Nemcsak nyíregyháziak, hanem a világ sok-sok tájáról táncoltak azok, akik szeretik a magyar verbunkot. Olyan verbunk, mint nálunk, Szatmárban, sehol máshol sincs, ezt pedig csak itt hívják magyar verbunknak, ez egy teljes szabadságot tükröző, romantikus tánckezdő férfitánc, akik ezt táncolják, szabadnak érzik magukat, hiszen valamikor akkor keletkezett ez a tánc, mikor nagyon fontos szerepe volt a verbuválásban, a hadkiegészítésben, és hát persze a mulatságokban, amikor tánckezdő funkciója volt” – mondta a rekordkísérlet bejelentése alkalmával Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes vezetője.

Az érdeklődők a VerbunkRekord telefonos alkalmazáson keresztül vagy a verbunkrekord.hu oldalon csatlakozhattak a kihíváshoz. Bár a verbunk régen a férfiak tánca volt, most természetesen mindenkitől várta a videókat a Nyírség Táncegyüttes. A rekordot igazoló tanúsítvány egyikét a város képviseletében dr. Kovács Ferenc polgármester vehette át.

Ez a rendkívüli emberi teljesítmény egy gyűjteményes típusú rekordkísérlet volt, mégpedig az egy hónap alatt egy webszerveren összegyűjtött legtöbb verbunk tánc videóklip-gyűjtemény magyar rekordja, ami nagyon szép eredményt ért el, hiszen ez alatt az egy hónap alatt 722 érvényes klip került feltöltésre, úgyhogy szívből gratulálok annak a több mint ezer résztvevőnek, a taps szóljon mindenkinek, aki részt vett ebben a rekordkísérletben, és sikerült ezt a nagyszerű teljesítményt megvalósítani. Szívből gratulálok nekik” – hangsúlyozta Sebestyén István, a magyar rekordok adminisztrátora.

A rekordkísérlet július 20-án, kedden indult és egészen augusztus 20-ig tartott. A rekordkísérlet céljai között szerepelt a verbunk tánc és a helyi kultúra népszerűsítése is. Az egy hónapos folyamatról készült videót először az ünnepségen láthatta a közönség, amelyet aztán a Nyíregyházi Televízió Szieszta című műsorában is bemutattunk, és amely azóta elérhető a www.nyiregyhaza.hu című városi webportálon is.