Rotary ünnep Nyíregyházán: Kneipp-sétány és virágláda
Fotó: Szarka Lajos

Három projekt zárult a közelmúltban a Nyíregyházi Rotary Clubban, ennek eredményeiről számoltak be a péntek délutáni ünnepségen, a Rotary játszótér területén. A Szabadság téren átadták az egészségmegőrzésre alkalmas Kneipp-sétányt, és mesés virágládákat helyeztek el a zöld felület mentén.  Dr. Kovács Ferenc polgármester a civil partnerekkel való kiváló kapcsolatra utalt, a Rotary kormányzója szintén a társadalmi felelősségvállalásra hivatkozott.

A Rotary Nyíregyháza soros elnöke a péntek délutáni avató–díjátadó ünnepségen felidézte, hogy az elmúlt időszakban két jótékony célú rendezvényen, a VIDOR Fesztivál idején rendezett kacsaúsztató programon, illetve a Centrál Színházban szervezett, szintén karitatív célú My Fair Lady előadáson gyűjtött bevételekből születtek a mostani lehetőségek.

„Elsőként a Fundation pályázat nyertesei fognak ajándékot kapni, akik háromszor 280 ezer Forint értékben készség- és képességfejlesztő játékokat fognak átvenni: az ÉLIM, a Bárczi és a Ridens iskola képviselői. Utána mesés virágládák átadására kerül sor. Harminc ládát készítettünk ebben az évben az Early Act-osokkal, Inter Act-osokkal, szülőkkel és a Rotary családdal együtt. Két évvel ezelőtt hulladékgyűjtő edényeket készítettünk. Ez országosan is szép program volt. A leendő kormányzó asszony felhívja mindenkinek a figyelmét arra, hogy ilyenekkel díszítsék a város tereit.” - tájékoztatott a Rotary Club Nyíregyháza soros elnöke, Diczkóné Untener Mónika.

A harmadik projektelem a Szabadság téren működő integrált játszótéren megépített Kneipp-sétány, mely egy német pap és természetgyógyász találmánya. A mezítlábas park száraz lépegetője jó hatással van a szívműködésre, az anyagcserére, optimalizálja a vérkeringést és erősíti az immunrendszert. Kiválóan kiegészíti az integrált játszótér funkcióját.

„Nagyon nagy örömmel  mondhatom, hogy a civil szervezetekkel általában, a Nyíregyházi Rotary Clubbal szintén gyümölcsöző kapcsolata van az önkormányzatnak. Itt vagyunk ezen az integrált játszótéren, melyet 2016-ban adtunk át. Azt hiszem azóta sem épült ilyen az országban önkormányzati támogatással. Most a Rotary kezdeményezésére minden évben az elnök megkeres  és megbeszéljük, hogy mit gondoltak, hogyan és mit tudunk segíteni. Ez kétszeresen is jó ötlet. Ez a játszótér nagyon bevált. Az volt a lényeg, hogy a sérült és egészséges gyerekek együtt tudjanak játszani. Az egészséges emberek, gyerekek részéről pedig az empátia erősödjön, a sérültekkel szemben.” - nyilatkozta Dr. Kovács Ferenc polgármester.

Messziről nézve – fogalmazott a Rotary hazai kormányzója - a klubok lassítják a társadalmi leszakadást, gondozzák a tehetségeket, gyógyítják a háború okozta sebeket, vagy éppen Kneipp-sétányt építenek.

„A felvilágosodás óta a polgári klubok a közösség életét szeretnék javítani és átvesznek a közösségtől feladatot. Ők tudják, hogy mi kell, egy klub. Ők közelebb vannak az emberekhez, mint bármilyen önkormányzat. Így van ez Nyíregyházán is, és Magyarország másik 55 Rotary Clubjában, valamint a világ 35 ezer Rotary Clubjában is.” - mondta Réti László, a Rotary kormányzója.

Minden évben történik valami a nyíregyházi közéletben. Legutóbb például a Robinson dombon volt faültetés. Mostanra már nemcsak a cégek és vállalkozások, hanem a civil szervezetek is kiváló partnerei a városnak, sok-sok ötlettel. Így fejlődött ez szerteágazó, nagyon jó kapcsolattá - fogalmazott a polgármester.

Kapcsolódó galéria

Kneipp sétány átadó