Rendőrökre uszította kutyáját – 3 napon belül ítéletet hozott a bíróság

Rendőrökre uszította kutyáját – 3 napon belül ítéletet hozott a bíróság
Rendőrökre uszította kutyáját – 3 napon belül ítéletet hozott a bíróság

A Kisvárdai Járásbíróság 2020. május 26-án a hivatalos személy elleni erőszak bűntette, könnyű testi sértés vétsége és becsületsértés vétsége miatt - gyorsított eljárásban – Cs.A. vádlottat halmazati büntetésként 4 év fegyházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. 

A tényállás szerint a férfi 2020. május 23-án bejelentést tett a rendőrségre, miszerint őt egy italbolt előtt bántalmazták. Emiatt a rendőrök elmentek a vádlott pátrohai lakásához, de őt nem találták otthon. Mikor indultak volna, észrevették, hogy a vádlott kerékpárral közelít feléjük és közben kutyáját sétáltatja. Mikor a férfi meglátta a rendőrségi autót, kiabálni kezdett feléjük. Erre a rendőrök kiszálltak az autóból és mikor igazoltatni akarták, a férfi kikapcsolta kutyája nyakörvét és az állatot a rendőrökre uszította. Ennek hatására a nagytestű németjuhász kutya az egyik rendőr lábát és karját megharapta. Mikor sikerült kiszabadulni a kutya harapásából, a rendőrök felszólították a vádlottat, hogy vigye be az állatot az udvarára, majd közölték vele, hogy előállítják a rendőrkapitányságra. A vádlott ennek eleget tett, de amikor beért az ingatlanra a kaput belülről nyomta, hogy a rendőrök ne tudjanak utána menni és kutyáját ismét a rendőrökre uszította. Végül sikerült a vádlottat a telkéről karjainál fogva kihúzni és előállítani. A vádlott az intézkedés közben folyamatosan becsmérelte a rendőröket. A kutya 8 napon belül gyógyuló, könnyebb sérüléseket okozott a sértettnek.

A férfi a bíróság előtt a cselekmény elkövetését részben beismerte, tettét megbánta és bocsánatot kért a sértettől.

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott többször volt már büntetve, különös visszaeső, legutóbb felfegyverkezve elkövetett garázdaság büntette miatt börtönbüntetésre ítélte a Kisvárdai Járásbíróság és jelenleg testi sértés bűntette miatt másik eljárás is folyik vele szemben. Enyhítő körülményként értékelte azonban, hogy három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és védője pedig enyhébb büntetés kiszabása érdekében fellebbezést jelentett be.

 

 

 dr. Resán Dalma  

 sajtószóvivő