Rendkívüli műtét – Egy törött állkapcsú muréna került a műtőasztalra

Nem mindennapi műtét zajlott a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumában, ugyanis egy törött állkapcsú muréna került a műtőasztalra. A rácsos muréna fajtársával történt összetűzés közben sérült meg. Az operáció másfél óráig tartott, az állat már jól van, jelenleg a karanténban várja, hogy újra visszakerüljön a bemutatómedencébe.

 „Egyik reggel arra értünk be, hogy a két rácsos murénánk összeveszett a medencében. Meglepő volt, hiszen több mint 10 éve együtt éltek” – így emlékszik vissza Varga Attila arra a napra, amikor a két állat megsebezte egymást, aminek következtében az egyiknek nyílt törés keletkezett az állkapcsán. Az állatpark dolgozóinak gyorsan cselekedniük kellett, hogy megmentsék a muréna életét, így azonnal szétválasztották őket, és megkezdték a műtét előkészületeit. Az akvárium kurátora beszámolt arról is, hogy hogyan került hozzájuk az állat:

„Ez a rácsos muréna egyébként kifejezetten egy különleges házi kedvenc nálunk, hiszen több mint 15 éve itt van a Nyíregyházi Állatparkban, még annak idején igazgató úr mentette ki egy bevásárlóközpontból, ahol egy étteremben árulták, így került hozzánk.”

Dupla állkapocs, amely a táplálkozásban segíti az állatot – többek között ez is egy érdekessége a rácsos murénának. Jellemzően trópusi-tengeri faj, akár 1 méternél nagyobbra is megnőhet, és igen nagyot tud harapni. Ahogyan a megjelenése, úgy a műtét is különleges volt. A halakat speciális altatási technikával, vízben oldott altatószerrel lehet altatni, amit a műtét végéig folyamatosan végezni kell. Az operációt végző egyik orvos, dr. Biácsi Alexandra elmondta, hogy a sérült részt el kellett távolítani, mivel az állkapocs abban a kifordult állapotban meggátolta volna a későbbi táplálékfogyasztást. Az állatorvosok műtöttek, az asszisztensek és a gondozók folyamatosan nézték a víz minőségét, valamint locsolták a murénát a kiszáradás elkerüléséért. Dr. Biácsi Alexandra erről azt mondta, hogy ez egy igazi csapatmunka volt, ami jól jön, ha netán ismét műtétre lenne szüksége egy állatnak.

„Itt, a Nyíregyházi Állatparkban nagyon sok fajjal foglalkozunk, többek között halfélékkel is, tehát előfordult már, hogy műtöttünk halakat nem is egyszer, viszont murénából ez volt az első, akit műtenünk kellett” – mondta el dr. Biácsi Alexandra, a műtétet végző egyik állatorvos.

Már meg is van, hogy melyik akváriumba költözik majd be a már gyógyult állat, remélhetőleg minél hamarabb. Egyelőre a karanténban lábadozik, ha megfelelően táplálkozik, és szépen gyógyul a sebe, hamarosan átszállítják az új helyére. Egy biztos, korábbi társától jó messzire fog költözni, így többet nem is lesz alkalmuk bántani egymást.