RegioStars díjat nyert a CityWalk projekt, amelyben Nyíregyháza vezető szerepet töltött be
Fotó: Szarka Lajos

A Duna Transznacionális Program keretén belül valósult meg a CityWalk című transznacionális projekt, amelynek megvalósításában Magyarországról Nyíregyháza városa, valamint a szegedi székhelyű Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület vett részt. A nemzetközi együttműködés célja, hogy a városok környezetbarát, alacsony zajszennyezettségű, alacsony szén-dioxid kibocsátású és biztonságos közlekedési rendszerű életteret biztosítsanak lakóik számára, ahol a közlekedés elsődleges formái a gyaloglás, kerékpározás és a közösségi közlekedés.

A projektben kulcsfontosságú szerepet látott el Nyíregyháza városa, amely módszertani útmutatót és képzési programot dolgozott ki a városi gyalogos közlekedés fejlesztés tervezése témájában, továbbá helyi szinten „pilot” akciókat valósított meg. A CityWalk közel 200 pályázó közül került be a leginnovatívabb regionális projekteknek kiosztott európai díj legszűkebb elitjébe, a legjobb 24 közé, valamint egy különleges elismeréssel gazdagodott, ugyanis elnyerte a közönségdíjat. Az ünnepélyes eredményhirdetés 2019. október 9-én volt Brüsszelben, s ezzel párhuzamosan Nyíregyházán is.

Brüsszelben, a gálaműsor keretében többek között a Nyíregyházán élő Kézy Béla, a projekt vezető szakértője, a MEGAKOM Tanácsadó Iroda ügyvezetője vette át a nemzetközi partnerek nevében a díjat.

Ezzel egy időben az EU Nyíregyházát választotta az élő bejelentkezés helyszínéül, így a belgiumi történésekkel együtt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is átvette szimbolikusan a díjat.

Kapcsolódó galéria

RegioStars díjat nyert a CityWalk projekt