Rally Hungary: milliók a tévé előtt, tízezrek a helyszínen – Nemzetközi sztárok érkeznek!

Még három hét, és Rally Európa-bajnokság lesz Nyíregyházán. Az pedig már most érzékelhető, hogy óriási érdeklődés övezi a versenyt, hiszen a november 8–10-ei hétvégére alig lehet szabad szobát találni a szabolcsi megyeszékhelyen. Hogy mi várható? Több millió néző a televízió képernyője előtt, tízezrek a helyszínen, köztük magyar és külföldi ralifanatikusok, legalább 100 hazai és nemzetközi újságíró, illetve fotós, ugyanennyi sportbíró és hozzávetőlegesen 100 versenyzőpáros. A szervezők azt mondják, minden adott ahhoz, hogy a Rally Hungary egy meghatározó verseny legyen a nemzetközi rali világában. (Megjelent a Nyíregyházi Napló október 18-ai számában.)

Mint már arról korábban lapunkban is beszámoltunk, Magyarországra 2003 után visszatér a Rally Európa-bajnokság (ERC) mezőnye. A bajnokság záróversenyét november 8–10. között, nyíregyházi központtal rendezik meg. November 8-án, pénteken este negyed 7-kor városunk ad helyet a rajtceremóniának, valamint november 10-én, vasárnap negyed 1-től a belvárosi gyorsasági futamnak – 6 kilométeres táv, 3 kört kell majd teljesíteni –, illetve este a díjátadó ceremóniának és persze a szervizparknak is.

Itt lesznek a „nagy nevek”

Őry Tamás, a verseny promótere szerkesztőségünk megkeresésére elmondta, amellett, hogy a bajnokság nagyban hozzájárul Nyíregyháza turizmusához, a magyar autósport számára is egy kiemelkedő lehetőség, hiszen szinte az összes jegyzett ralipilóta ellátogat majd hozzánk, és a magyar versenyzőknek is lehetőségük nyílik, hogy megmérettessék magukat az európai élmezőnyben. Sőt, a verseny pozitívan hathat az utánpótlás kérdésére is, hiszen a fiatalok is láthatják testközelből a külföldi és magyar sztár versenyzőpárosok sikereit, ez pedig motiválhatja őket.

Óriási visszhang várható

A Rally Hungaryt a Eurosport is közvetíti majd, vagyis a verseny több millió emberhez fog eljutni a tévé képernyőjén keresztül, ezen kívül pedig a helyszínen tízezrek követhetik az eseményeket: az ország több pontjáról érkeznek ralifanatikusok, és nagyon sok külföldi nézőre is számítanak, főként a környező országokból, így Romániából, Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból. Sőt! A versenyre előreláthatólag több mint 100 hazai és nemzetközi újságíró és fotós akkreditálja majd magát.

Egy szűk csapat egész évben dolgozik egy ilyen nagyságrendű rendezvényen, amelyen az utolsó pár hónapban nő sokszorosára a munka. Már a sportszakmai feladatok nagy része készen áll, jelenleg a kommunikációs és promóciós feladatokra összpontosítunk. Mindent megteszünk azért, hogy felejthetetlen élményben legyen részük Nyíregyházán (is) a versenyre érkezőknek.

– zárta a beszélgetést Őry Tamás.

Három mezőny, több mint 100 versenyzőpáros

A mezőnyt 3 csoportra lehet bontani: Eb mezőny (nemzetközi mezőny); ORB (hazai mezőny – magyar bajnokság); és historic mezőny. A három mezőnyben összesen várhatóan több mint 100 versenyzőpáros indul. Az Eb és a magyar bajnokság élmenői mellett más nemzetközi pilóták nevezésére is számítunk, úgyhogy óriási izgalmakra van kilátás. Az Eb-n indulók között egyébként a Herczig–Ferencz, Érdi–Papp, Klausz–Kecskeméti versenyzőpáros várhatóan indulni fog, illetve a magyar bajnokság tavalyi és idei bajnoka, a Hadik–Deák és Vincze–Bacigal páros, továbbá a bajnokság élmezőnyéből Turán–Bagaméri.