Projektzáró a Szőlőskerti Általános Iskolában

A Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Általános Iskola diákjai kápráztatták el táncukkal a Comenius Iskolai Együttműködések elnevezésű projekt zárórendezvényére érkező külföldi vendégeket. A program 2013-ban indult, 6 ország részvételével. A bolgár, a török, a lengyel, a spanyol, a magyar és a román iskolák közösen vettek részt projektfeladatokban, amelyeknek közös nyelve az angol volt. A szőlőskerti oktatási intézményben ez különösen hasznos volt a gyerekeknek, de a pályázat két éve alatt számos élménnyel gazdagodtak.

Nyelvgyakorlás és kirándulás

Váczi Józsefné, az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Tagintézmény vezetője a záróprogramon azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, ez a lehetőség a gyerekek és a pedagógusok számára egy kötődést jelentett a társországokkal. A külföldi látogatások során az intézmény tanulói megismerkedhettek más nemzetek kultúrájával, történelmével és szokásaikkal, mindezek mellett az angolt is gyakorolhatták, amely létfontosságú a kéttannyelvű iskolában.

További képekért kattintson a fotóra!

A projektzáró eseményre Magyarországon került sor. Az ünnepi beszédekben elhangzott, a két év alatt kialakult munkakapcsolatokból nem csupán a diákok és a pedagógusok, hanem Nyíregyháza is előnyökhöz juthat.

Előnyök sokasága

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere azt fejtette ki, miért is volt óriási lehetőség ez a kétéves program a szőlőskerti diákoknak és pedagógusoknak. Az alpolgármester azt mondta, a résztvevők megismerkedhettek egymás életével, szokásaival. Az pedig, hogy Nyíregyháza is részese lehetett ennek a projektnek, az a városnak is jó, hiszen az ide látogató külföldiek elvihetik Nyíregyháza jó hírét.

A projektzárón a külföldi vendégek megismerkedtek a magyar néptánc világával, a magyar szokásokkal és népi hagyományokkal, hiszen ez is a program része volt.

Nemzetek erdeje

Bán Anikó projektkoordinátorként vett részt a feladatokban. Arról számolt be, hogy a projektnek volt egy alcíme is, Project of Nations, vagyis Nemzetek Erdeje, ahol a Forest szó egy mozaikszót is jelent, mindegyik betűje egy-egy témakört jelölt. Az utolsó betű, a „T”, a Tarditional dance-re, vagyis a tradicionális táncra utalt. Éppen ezért próbálták megmutatni a külföldieknek a magyar kultúrának azt a szeletét, amely kifejezetten a táncról szólt. Ágoston Ildikó, közművelődési színtér vezető olyan koreográfiát álmodott meg a gyerekeknek, amelyből a vendégek megismerkedhettek a magyar táncokkal és viseletekkel.

Nagyon sok magyar diák a programnak köszönhetően utazhatott el életében először külföldre, de volt olyan vendég is, aki most járt először Magyarországon.

Magyar konyha és szokások

Alexandru Ionescu Romániából érkezett. Azt mondta, eddig még nem járt Magyarországon. Az első látogatás sok élményt tartogatott a számára. Nagyon tetszett neki a magyar néptánc, kifejezetten ízletesnek találta a magyar ételeket, és nagyon érdekesnek a magyar nép hagyományait. Azt mondta, első benyomása nagyon kellemes volt az országról.

A külföldi vendégek és a magyar diákok csütörtök délután, a 6 nemzet táncait felvonultató, közös táncházzal zárták a projektet.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)