Ponthatárok: a Nyíregyházi Egyetemre idén több hallgató nyert felvételt, mint tavaly!
Fotó: Illusztráció

4 felsőoktatási szakképzési, 19 alapképzési és 1 mesterképzési szakot indít a Nyíregyházi Egyetem idén szeptemberben. Az intézményben a pedagógusképzés teljes palettáját betöltik a felvett hallgatók: csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, tanító és tanár szakosok is tanulhatnak a nyíregyházi campuson. Ők a 38 százalékát teszik ki a felvett hallgatóknak.

Az utóbbiak, a nappali osztatlan tanár szakosok 12 szakpárban, míg a diplomára épülő tanári mesterképzés levelezős egyszakosai 11 szakon folytathatják tanulmányaikat.

A felvételi eredményekről csütörtök délelőtt tartottak sajtótájékoztatót. Elhangzott, az intézménybe idén több hallgató nyert felvételt, mint tavaly. Az egyetemen összesen 1133 egyetemista kezdi meg tanulmányait szeptemberben, közülük 928-an állami ösztöndíjas formában! Dr. habil. Minya Károly mb. oktatási rektorhelyettes elmondta:

A legnépszerűbb szakok azok, amelyek tavaly voltak és idén is az alapképzési szakok közül került ki az első három helyezett: az óvodapedagógus, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a programtervező informatikus. A tanárképzés tekintetében pedig a testnevelő tanár és egyéb szakpárjai az első helyezett, a második a történelem és állampolgári ismeretek tanára, a harmadik pedig az angol nyelv és kultúra tanára. Ugyanakkor a levelező képzésben ki kell emelni a közgazdásztanár szakot is.

Akadnak olyanok, akiknek a 24-ei ponthúzás nem hozott sikert; rájuk is gondolnak a Nyíregyházi Egyetemen. Vassné dr. habil. Figula Erika rektor kiemelte:

Nem kell elkeserednie annak, akinek nem sikerült a felvételi, hiszen van pótfelvételi is. Augusztus 7-e a jelentkezési határidő! A műszaki felsőoktatási szakképzést is elindítjuk, erre is várjuk a jelentkezőket.

A műszaki felsőoktatási szakképzést a közelmúltban sikerült akkreditáltatni, így most először hirdeti meg a Nyíregyházi Egyetem, ahol többek között azok jelentkezését is várják most, akiknek már van diplomájuk. A szakirányú továbbképzésekre augusztus 23-áig lehet jelentkezni.