Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja – Programok a Nyíregyházi Törvényszéken

Az Európai Tanács és az Európai Bizottság kezdeményezésére 2003 óta rendezik meg október 25-én a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját.

A kezdeményezés célja a bírósági munka megismertetése mellett az igazságszolgáltatásba vetett bizalom növelése is. A kezdeményezők célul tűzték ki, hogy az uniós állampolgárok ismerkedjenek meg a bíróság működésével és szervezetével és ismerjék meg jogaikat és a szervezetet, mely segíti őket jogaik érvényesítésében, s a polgárok más tagállamokban is ugyanúgy hozzájussanak az igazságszolgáltatáshoz, mint a saját országukban.

A polgári igazságszolgáltatás európai napja felhívja az emberek figyelmét a polgári igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés jogára, függetlenül attól, hogy például a válóperrel, tartásdíjjal, kölcsöntartozással kapcsolatos jogaik érvényesítésére hazánkban vagy az Unió más területén kerül-e sor.

A polgári igazságszolgáltatás az emberek jogi ügyeinek intézését segíti elő.

A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából a Nyíregyházi Törvényszék  számos program lehetőséget kínál a középiskolai tanulmányokat végző diákok számára. Ennek keretében 2019. október 21.-én a Széchenyi István Szakközépiskola tanulói ismerkedhettek meg a törvényszék impozáns épületével, és a törvényszék épületében megtekinthető relikviák kiállítással.

A törvényszékre 2019. október 24.-én a Krúdy Gyula Gimnázium tanulói látogattak el, ahol Gutyánné dr. Orosz Edina polgári ügyszakos bírótól és dr. Lordovics István bírósági titkártól választ kaphattak a bírósági szervezettel kapcsolatos kérdéseikre. Ezután a diákok egy séta keretén belül megtekintették a könyvtárat, az irattárat, az őrizetes várót, majd egy távmeghallgatást biztosító tárgyalótermet is, ahol egy rögtönzött tárgyalást folytattak le.

Az épület körbejárását követően végezetül a tanulók Gutyánné dr. Orosz Edina, Sztupáné dr. Ignézczi Mónika bírósági titkár és dr. Vantus Csilla bírósági titkár vezénylésével egy kvízjátékon vettek részt, melyen a börtönszlengtől az Activity-ig jó hangulatban adhatták vissza a mai napon szerzett ismereteiket.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék