Plüsskommandó – Újabb adomány a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának
Fotó: Szarka Lajos

Közel 2 millió forintos adományt kapott ismét a Jósa András Kórház Gyermekosztálya. Az Alapítvány az Alapítványokért a koraszülött részlegnek ajánlott fel olyan tárgyakat és eszközöket, melyek a koraszülött ellátásban segítik az ápolókat és a családokat. Fénytakarót és babafészket hoztak Nyíregyházára. Az Alapítvány közel két év alatt több mint 30 kórházba juttatta el a segítséget koraszülött osztályokra.

20 ággyal működik a nyíregyházi Jósa András Kórházban a koraszülött részleg, ahol kis súllyal és különböző betegségekkel ápolnak kora- és újszülötteket. A terápiás osztály főnővére 32 éves pályafutása során gondozott már 390 grammal született kisbabát is, aki a gondos ápolás után ma már teljesen egészséges 5 éves kisgyerek.

„Hálás szívvel fogadtuk, már évek óta használjuk az úgynevezett babafészkeket a koraszülöttek ellátásában. Ez egy nagy segítség. A gyerekek abban a pozícióban tudnak pihenni, gyógyulni, ami a méhen belül is megtalálható. Biztonságosak, jó fertőtleníthetők. Nagyon örülünk neki, illetve egy kékfény terápiás  készüléket is kaptunk, ami a sárgaság csökkentésében lesz nagy segítség nekünk, amit akkor is tudunk használni, ha a baba nincs inkubátorban.” - nyilatkozta Bakos Tímea, a Koraszülött Intenzív Terápiás Osztály főnővére.

Az úgynevezett fénytakaró a koraszülöttek sárgaságát gyógyító kezelés kiegészítő kékfény terápiás eszköze.

A koraszülött kommandó Miskolcról érkezett Nyíregyházára, majd Budapestre, a SOTE Nőgyógyászati Klinikájára mennek újabb adomány csomaggal. Közel két év alatt több mint 30 kórházba jutottak el a segítséggel. A program támogatója a plüsskommandós csapat 15 ezres tábora, ők a közösségi oldalon követik a kampányokat.

„A Plüss Kommandó a koraszülött hadműveletünk, hiszen stratégiában gondolkodunk, célpontokban és hadműveletekben. Ez a koraszülött hadműveletünk, anya–lánya alapítvány. Nekem is egy koraszülött lányom van, és ma lenne egy 28 éves fiam is. Ezért támogatom a FINE képzés szerinti koraszülött programokkal, a legújabb babafészek csomagokkal a kórházakat. Emellett kékfény terápiás eszközt adtunk át közel 2 millió forint értékben, amit szeretnék a közösségnek megköszönni, hiszen sok kávé és sok plüss licit árával támogattak. Nagy boldogság, hogy ma itt lehetünk és átadhatjuk az életmentő eszközöket.” - fogalmazott az esemény kapcsán az Alapítvány az Alapítványokért kuratóriumi elnöke, Nyilka Ildikó.

Az orvostechnológia olyan dinamikus, mellyel nem lehet lépést tartani – mondja az osztályvezető főorvos. És a  modern orvoslás nagyon drága, ezért  minden forintot, amit a hivatalos büdzsén felül érkezik, köszönettel veszünk.

„A nagy eszközök nagyon drágák. Amire most a gyerekosztály vágyik a következő években, az egy szívultrahangos eszköz, amelynek az ára körülbelül 50 millió forint. Ez kimondva nem egy nagy összeg, ha egyéb dolgokra gondolunk, de egy kórház életében egy 50 milliós műszerfejlesztés nem kis pénz. Nagyon szeretnénk egy olyan eszközt a kórházban, ami néhány óra alatt megmondja azt, hogy milyen fertőzésben szenved egy gyerek – akár légúti, akár bél-gyomorfertőzésben, akár az agyhártyagyulladás kapcsán, mi okozza az ő betegségét. Ennek a készüléknek az ára 10 millió forint, és az üzemeltetése sem olcsó.” - tájékoztatott Dr. Dicső Ferenc, a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának vezető főorvosa.

Három–négy havonta újabb és újabb műszerek kerülnek forgalomba, melyek a korábbiaknál precízebb információt adnak a beteg állapotáról. Nem mellesleg 2015-ben kapták meg az új osztályt új eszközökkel, de a 7 év alatt elavultak, elkoptak, működésük korlátozott, tehát hamarosan cserére szorulnak – jelezte a közeljövő feladatát Dicső Ferenc.

Kapcsolódó galéria

Adomány a gyermekosztálynak 20220706