Petőfi busz – Nyíregyházán járt az utazó kiállítás
Fotó: Szarka Lajos

Három napon át Nyíregyházán várta az érdeklődő városlakókat, valamint általános és középiskolás diákcsoportokat a Petőfi busz. A múzeumbusz bejárja az országot, amely a költő múltjának meghatározó pillanatait mutatja be. Az utazó kiállítás a Petőfi Sándor-emlékév végéig több mint 200 helyszínt látogat meg.

 

Szeptember 1-től indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása, amely a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából jött létre. A múzeumbusz bejárja az országot, amely a költő múltjának meghatározó pillanatait mutatja be. Nyíregyházára szeptember 17-én érkezett, és három napon át a város különböző pontjain várta az érdeklődőket.

– 2023. szeptember 14-e és 16-a között egy nagy megemlékezést szerveztünk Nagykároly-Erdőd központtal, Petőfi Sándorra és halhatatlan múzsájára, Szendrey Júliára emlékeztünk. Volt színházi előadás, koszorúzás, Petőfi-emlékhelyek felkeresése, illetve tizenhét tudományos előadás is. Ennek keretében sikerült mintegy másfél év után végre megszerezni Nyíregyháza számára a Petőfi buszt. Ugyanis amikor Erdődről, román területről jött haza, megállt három napig Nyíregyházán – mondta el dr. Mercs István, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület elnöke.

A városlakók mellett általános és középiskolás diákcsoportok is megtekintették a múzeumbuszt, amely nem kifejezetten a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás – ezzel is még érdekesebb, újszerűbb információkat adva a különleges tárlat látogatóinak, amely főként a fiatalok számára ad lehetőséget arra, hogy közelebb kerüljenek történelmünkhöz.

– Az oktatás nagyon sokszor a megnövekedett elvárásszintek miatt sematikus formába megy át. Az ilyen szokatlanabb formák kicsit kilökik a diákokat ebből a megszokott és mondhatni monoton világból és a saját felfedezésükre, tapintásukra, játékra irányítják a figyelmet, ezáltal jobban rögzül számukra néhány információ. Ez talán jobban segíti őket, hogy megértsék mind Petőfi, mind pedig a magyar történelem bizonyos korszakát – hangsúlyozta dr. Mercs István.

A Petőfi buszban minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait. Ezek az elrejtett tartalmak felfedezésre ösztönzik a látogatót, több érzékszervet is bevonva a tapasztalatszerzésbe. Az utazó kiállítás a Petőfi Sándor-emlékév végéig több mint 200 helyszínt látogat meg.

Kapcsolódó galéria

Petőfi busz Nyíregyházán