Ellenőrzés – Drónokat is bevetnek a Szabolcs vármegyei rendőrök

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata által meghirdetett ROADPOL Safety Days közlekedésbiztonsági programhoz. A napokban kiemelten ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök szabályszerű használatát, és ezekhez drónokat is bevetnek.

 

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózat 2023-ban is meghirdette a ROADPOL Safety Days közlekedésbiztonsági programot. Az Európai Bizottság által is támogatott kezdeményezés célja, hogy senki ne veszítse életét Európa közútjain. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott az akcióhoz. A vármegyében kiemelten ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök szabályszerű használatát, és ezekhez drónokat is bevetnek. Szerdán, a Debreceni úton zajlott a kiemelt ellenőrzés, a napokban pedig Nyíregyháza belvárosa lesz a kijelölt terület.

– A nyolc kapitányság illetékességi területén, illetve a vármegyei főkapitányság kollégáit is bevetve a vármegye területén végezzük a passzív biztonságtechnikai eszközök ellenőrzését. Itt bevetettük a drónt is a napokban. Nyíregyháza Megyei Jogú Város területén, illetve Kisvárda város területén is be fogjuk vetni a drónt, és alkalmazni fogják a kollégáim. A sebességellenőrzés mellett nagyon fontos számunkra a passzív biztonságtechnikai eszközök ellenőrzése és ez a drón segítségével nagyon nagy lehetőség számunkra, amelyet ki kívánunk használni – hangsúlyozta Koncz László rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője.

A rendőrség országszerte 62 drónt használ igen széles körben: a közlekedésrendészettől kezdve a határrendészeten át a bűnmegelőzés és a bűnfelderítés területén egyaránt. A közlekedésrendészeti akciók során a drónok akár szabálytalan előzést is rögzítenek, valamint szabálytalan áthaladást tilos jelzésen és vasúti átjáróban, de gyakran készülnek felvételek olyan járművekről is, amelyek vezetői az elsőbbségi vagy a kanyarodási szabályokat nem tartják be. A műszer távolról mozgóképeket készít, ennek segítségével a járőrök szinte azonnal, az elkövetés helyszínének közelében intézkedhetnek a szabályszegőkkel szemben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője elmondta, sajnos az elmúlt időszak tapasztalata szerint még mindig magas számban előfordul, hogy a vármegyénk útjain közlekedők nem használják a biztonsági öveket, így a jövőben is kiemelt ellenőrzésekre kell számítani. A cél a biztonságos, balesetmentes közlekedés.