Petőfi 200 – az élő költő: ünnepség a Levéltárban
Fotó: Szarka Lajos

A Petőfi bicentenárium alkalmával hirdetett programot a Magyar Nemzeti Levéltár. A megyei intézményben az előadások és kvízsorozat mellett online versmondásra hívták fel a pedagógusok figyelmét. Ez utóbbi program legaktívabb iskoláit köszöntötték és ajándékozták meg a szerdai ünnepségen. Május végén a pedagógusok után a gyerekek is megérkeznek a Levéltárba, hogy megkapják egyéni jutalmukat. A verseket meghallgathatják a megyei intézmény Facebook-oldalán.

 

Az Első Nyíregyházi Lions Club, a Rotary, a Kállay Gyűjtemény, az állatpark, a Magyar Református Szeretetszolgálat, és több megyei önkormányzat képviselője érkezett a Megyei Levéltár Kutatótermébe, hogy jóval a nyári szünet előtt átadják ajándékaikat a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján hirdetett Petőfi versmondás résztvevőinek.

„Közel 100 gyerek mondott verset. Itt most csak azok vannak, akik az iskolából a legtöbben jelentkeztek, vagy osztállyal jelentkeztek, mert az egyéni versenyzőket külön fogjuk majd díjazni a projekt végén, július 19. után. Van, aki kvízt töltött ki, van, aki előadást tart, van, aki verset szaval” – tájékoztatott a Vármegyei Levéltár igazgatója, Kujbusné dr. Mecsei Éva.

Az eseményre meghívták két kárpátaljai iskola pedagógusát, a nyíregyházi Göllesz tanárnőjét, illetve megyebeli intézmények képviselői is megérkeztek a Levéltárba.

Minden szponzor más ajándékot juttat a gyerekeknek – folytatta az igazgató.

„Az Első Nyíregyházi Lions Clubtól a kárpátaljai iskolások 150 ezer forintos ajándékutalványt kapnak. A Református Szeretetszolgálattól apróbb ajándékokat. Magyarország Ungvári Főkonzulátusától azt, hogy áthozta a tanárnőket, tehát itt lehetnek velünk. A Göllesz iskolát a Rotary Clubosok ajándékozzák meg gyönyörű könyvekkel. Az Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári iskola élménynapot kap a Levéltártól, a Kállay Gyűjteménytől és az állatparktól” – sorolta az ajándékokat Kujbusné dr. Mecsei Éva.

A mindennap olvassunk egy Petőfi verset és mondjuk is el online programnak részese volt több kárpátaljai iskola is. Könnyeivel küszködve mondott köszönetet a meghívásért a Haranglábi Gimnázium pedagógusa. Meghatotta, hogy Petőfi költészete független az országhatártól.

A rendezvény vendége volt Magyarország ungvári konzulja is, aki pedagógusokat hozott át a határon.

„Természetesen Petőfi Sándornak a kultusza Kárpátalján is hasonló, mint Magyarországon. Nagy örömmel jöttünk át erre a rendezvényre, amit a Levéltár szervezett a Petőfi-bicentenárium megünneplésére. Nagyon jó a kapcsolat a Levéltár és Kárpátalja megye között. Most az a meghívás apropója, hogy Kárpátalján két iskola is támogatást nyert a Levéltár Petőfi 200 keretében” – fogalmazott dr. Papp Ferenc, az Ungvári Főkonzulátus konzulja.

Május 25-én érkeznek a versmondó diákok Nyíregyházára. A verseket egyébként a Megyei Levéltár Facebook-oldalán hallhatják-láthatják, három tematika szerint. Az egyik téma a ’48-as szabadságharc, a másik rímel az anyák napjára, illetve egy harmadik csoportban a Júlia versek szerepelnek.

Kapcsolódó galéria

Adomány átadások a Levéltárban