Pedagógusnap – A Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntötte kollégáit
Fotó: Trifonov Éva

Pedagógusokat köszöntöttek és díjazták a legjobbakat a Nyíregyházi Szakképzési Centrum keddi ünnepségén. A centrum főigazgatója megköszönte valamennyi kolléga munkáját, az új élethelyzetekben tanúsított kitartását, az újdonságok iránti fogékonyságot és a sok szép sikert a szakmai és tanulmányi versenyeken. A centrum által alapított Szakképzésért díjat hárman vehették át, további pedagógusok és az oktatómunkát segítők Elismerő Oklevélben részesültek.

 

Természetesen köszönőverssel indult a kedd délutáni ünnepség.

Tudást, általános műveltséget, emberséget és a szakképzettséget is köszönhetik a centrum oktatóinak az itt tanuló diákok. Az ünnepségen részt vevők soraiban is emlékezhetnek olyan jeles pedagógus személyiségekre, akik meghatározták fiatalkori életüket, vagy segítették a pályaválasztást. Hiszem – fogalmazott a főigazgató –, hogy a mi iskoláinkban is vannak ilyen pedagógusok.

„Évente közel kétezer szakembert indítunk útjára, hogy gépészként, informatikusként, vízügyi technikusként, és csak néhány szakmát kiemelve villanyszerelőként, ápolóként, szakácsként, autószerelőként, fodrászként váljanak a szakma mestereivé. Közös felelősségünk, hogy a térség munkaerő-szükségletét mennyiségileg és minőségileg is kiszolgálva jól képzett szakemberek kerüljenek ki iskoláinkból. Ezért dolgozik a 10 iskola közösen a mindennapokban” – mondta köszöntőjében Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Rugalmas tanulási utakról, akkreditált vizsgaközpontról, és minőségbiztosításról is beszélt a főigazgató. A folyamatosan fejlődő Digitális Közösségi Alkotóműhely nyilván jól szolgálja a szakemberképzést és az innovációt, mely a közös munka eredménye.

Az ünnepségen adták át az országos szakmai, tanulmányi versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok tanárainak az elismerést és a Szakképzési Centrum díját.

„A Sipkay Barna Technikumban a kereskedelmi és a vendéglátás-turizmus ágazatban képezzük a diákokat. Ezek a gyerekek, akik hozzánk jönnek, azért választják ezt az iskolát, mert az érettségi megszerzése után szeretnének elsősorban elhelyezkedni a mindennapi munka világában, és ezek a gyerekek a 4–5 év során megtanulják azt, hogyan tudnak a gyakorlat terén ügyes, szorgalmas, szakmájukban elhivatott emberekké válni. Nagyon sok diákunknak ez sikerül, és ahogy hallom a gyerekek élettörténetét, nemcsak az ország, de a világ minden területén megtalálhatjuk diákjainkat” – nyilatkozta a Sipkay Barna Technikum igazgatóhelyettese, dr. Hegedüsné Varga Zsuzsanna.

A sipkays tanárnő közismereti tárgyat tanít az iskolában, a Wesselényi kitüntetett pedagógusa is szakmája elhivatottja. Szeretik és tisztelik tanítványai, a tizenéves fiatalemberek a faipari mérnököt, aki nem tartja magát pályaelhagyónak.

„Nem gondolnám, hogy otthagytam volna magát a mérnöki pályát és gyakorlatot, hiszen mi vagyunk azok, akik valójában magára erre a faiparra, a faipari tevékenységre oktatjuk azokat az asztalos tanulókat, faipari technikus tanulókat, akik aztán elkészítik a faiparban a mérnökök által elképzelt bútort, minden terméket, ami fából készül. Ez egy olyan pálya, ami összekapcsolja a mérnöki tevékenységet és az oktatást” – fogalmazott Hidas Éva, a Wesselényi Miklós Technikum igazgatóhelyettese.

A szakképzés átalakítása során napi feladattá vált a duális partnerekkel való együttműködés, és a beiskolázást szolgáló pályaorientáció. A következő díjazott részt vett mind az oktatási és szakmai képzés, a gyakorlatok rendszerének kidolgozásában, mind a gazdálkodó szervezetekkel való kapcsolatépítésben. 

„Ennek még olyan nagy gyakorlata nincs, ez most indult be. Eddig hagyományosan az iskolában képeztük tanulóinkat. Mi ezt sikeresnek gondoljuk, hiszen sok sikeres tanulmányi versenyeredményt értünk el. A beiskolázásunk is ezt bizonyítja, hiszen idén is háromszoros túljelentkezés volt a Bánkiban. Reméljük, hogy megfelelő szintű tanulók kerültek be, akik 5 vagy 6 év múlva méltó szakemberekké válnak az iparban” – tájékoztatott Baracska Antal, a Bánki Donát Műszaki Technikum szakmai igazgatóhelyettese.

Az ünnepségen Gurbánné Papp Mária, a Szakképzési Centrum főigazgatója Németh László sorait idézte. Azért vagyok pedagógus, hogy a természetnek nyers gyémántját szép vigyázattal csiszoljam kristályba. Ezzel jellemezte az oktatók mindennapi munkáját, mely felelősséggel és kihívásokkal teli. Emellett tehetséget gondoznak, segítik a lemaradókat, nevelnek, szociális hátrányokat pótolnak, ha kell, lelki segítséget nyújtanak. Hála érte!

Kapcsolódó galéria

Pedagógusokat köszöntöttek a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban