Patikába küldik a megfázás elleni gyógyszereket

Bernáth Ronald csak patikában vásárol gyógyszereket. Azt mondja, itt a gyógyszerészek mindig segítőkészek, és felhívják a figyelmét, ha olyan készítményt vesz, amelynek komolyabb mellékhatási is lehetnek, vagy nagyon kell ügyelni az adagolására. Azt is elmondta, hogy még soha nem vett gyógyszert benzinkúton, vagy szupermarketben. 

– Ha megfázok, akkor mindenféleképpen gyógyszertárban szoktam vásárolni, mert itt a gyógyszerészek segítenek, hogy miből mennyit naponta, és a megfázásomra melyik gyógyszer alkalmas ahhoz, hogy meggyógyuljak – tette hozzá Bernáth Ronald.

Sokféle megfázás elleni gyógyszert lehet kapni a nyíregyházi patikákban. A készítmények egy része paracetamolt tartalmaz. Ez egy hatékony lázcsillapító. Egyetlen probléma van vele, hogy túl nagy adagban szedve akár maradandó egészségügyi károsodást is okozhat.

 

Veszélyes is lehet!

 

A gyógyszerészek szerint a paracetamol akkor válik veszélyessé, ha nagy adagban jut a szervezetbe, vagy hosszú ideig, három napnál tovább szedjük az ilyen gyógyszereket. 

– Májkárosodást okozhat nagy dózisban, életkorhoz van kötve, hogy mikortól és mennyi szedhető belőle, vesekárosodást okozhat. Akár maradandóan is a gyermekeknél, hogyha túl nagy dózisban van szedve, akár élete végéig májregenerálóra lehet szüksége, ha nagyobb dózisban károsodik. Alkoholistáknál nagyon nagy problémát okozhat. Ez tovább ronthatja a helyzetet. Vesebetegek is veszélyben vannak – tette hozzá dr. Megmondja Eszter.

 

Csak a patikában!

 

– Mivel a paracetamol nagyon sok megfázás elleni gyógyszerben is megtalálható, előfordul, hogy a betegek a megengedett napi adagot túllépik – ezt már a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet állítja. Az intézet vezetője hozzáfűzte, az sem ritka, hogy a náthás, lázzal, fejfájással küszködő betegek különböző forró italporokkal kúrálják magukat, kombinálva szintén paracetamolt tartalmazó láz- és/vagy fájdalomcsillapítókkal. Ezért a szaktárcával egyeztetve az a döntés született, hogy 14 paracetamolt tartalmazó készítmény a közeljövőben csak a patikákban lesz kapható. A benzinkutak és drogériák polcairól fokozatosan eltűnik. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet döntése azt jelenti, hogy a patikán kívüli gyógyszerforgalmazó-helyek a hatóság döntésének kézhezvételét követően nem rendelhetnek többet a listában szereplő készítményekből, a meglévő készletek pedig a lejárati idő végéig értékesíthetők.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: internet)