Patchwork rekord Nyíregyházán – A VMKK földszinti galériájában nyílt kiállítás

1999-ben a világ legnagyobbnak hitt bográcsával indult a Magyarországi Rekordok Adatbázisa, a rekordok.hu. Erős vonala természetesen a gasztronómia, mely jegyzi a legnagyobb kocsonyát és a leghosszabb strucc kolbászt is. A hazai rekord regisztrátor péntek este a Kulturális Központban, Ladányi Attiláné foltvarró kiállításmegnyitója előtt hitelesítette az adatokat.

Gál Gábor rekord regisztrátor elmondta:

Egy rekord akkor érdekes, hogyha tudjuk a játék szabályait és bárki ezt meg is tudja dönteni. Most elkészült itt egy akkora rekord. 3600 munkaóra, 50.358 darab picike kis hatszögecske és 1 millió 300 ezer kézzel történt öltés az, amit felül kellene múlnia a következő rekordernek.

Ezekkel a számokkal került be Marika a félezer körüli rekordot jegyző adatbázisba. Az valamennyire megnyugtató, hogy akár két évi elszánt munkával bárki a legek tagja lehet. Persze ehhez értelmes cél, szorgalom, kitartás, tehetség és kreativitás is kell.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Nyíregyháza legújabb büszkesége, Ladányi Attiláné foltvarró 19 éve, az aktív munka után ismerkedett meg a patchwork technikával, és lett tagja a Foltvarrók Egyesületnek. Csak selyemből és szaténból készíti a faliképeket, babaholmikat, ágytakarókat, ünnepi kiegészítőket – kizárólag kézzel. 4 éves munkáját, az őszi tájképet titokban, a családtagjai támogatásával nevezte. Időről-időre számolt, jegyezte az adatokat, aztán tovább öltögetett, innen a pontos számvetés. Kedvenc időtöltésének voltak előzményei, de civil munkája mérföldekre állt e mostani kedves időtöltéstől.

Nagyon érdekes foglalkozásom volt, benzinkutas voltam 30 évig. Éjjel-nappali műszakban, 28 évig csak férfiakkal dolgoztam, tehát nem igazán olyan volt a munkakörülmény, hogy ott amellett még lehetett volna valamit csinálni. Horgolni, kötni, hímezni az édesanyám megtanított, de valahogy ezt kellett, hogy válasszam, úgy éreztem, hogy ez lesz, amit szeretnék valóra váltani.

– árulta el a rekorder.

A nyíregyházi mester mostantól bővíti a legek körét, a rekordok.hu adatbázisát. Erőt adhat mások elszánt törekvéseihez. A Váci Mihály Kulturális Központ földszinti galériájában pedig december 26-ig megnézhetik Marika egyéb alkotásai mellett a győztes őszi tájképet is.


Matyasovszki Edit