Partnerségben Nyíregyházával: a kormány hozzájárul a város céljainak megvalósításához
Fotó: Szarka Lajos

Dr. Kovács Ferenc polgármester kérésére támogatta a kormány a nemzeti összetartozás nyíregyházi emlékművének felállítását – emelte ki a múlt pénteki rendezvény díszvendége. Az avatást követően Gulyás Gergely exkluzív interjút adott a Nyíregyházi Televíziónak, melyben kifejezte reményét, hogy városunknak ez a rohamos fejlődése a következő években is tovább fog folytatódni, melyhez a kormány partnerségét biztosította. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: számos európai országgal ellentétben Magyarországon már nincs a koronavírus elleni vakcináknak mennyiségi korlátja, egyben arra biztatott mindenkit, hogy aki még nem vette fel az oltást, az tegye meg.

 

Június 4-én, a trianoni békediktátum 101. évfordulóján avatták fel a Hősök terén a nemzeti összetartozás emlékművét Gulyás Gergely jelenlétében. – Dr. Kovács Ferenc polgármester kérésére a kormány örömmel támogatta azt a kiváló célkitűzést, hogy a kommunizmus áldozatai mellett a nemzeti összetartozásnak is legyen emlékműve itt, Nyíregyházán – utalt a szobor megszületésének előzményeire a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hangsúlyozta: a békediktátum pótolhatatlan veszteséget okozott az országnak, elveszítettük területeink kétharmadát, Magyarország magyar népességének egyharmadát.

Előrelépés a nemzetpolitikában

– Ugyanakkor azt is látjuk, hogy az elmúlt 10 évben a nemzetpolitikában sikerült nagyot előrelépni. Nem csupán szimbolikus események történtek, hanem gyakorlatiak is, több mint egymillió új magyar állampolgár van, aki korábban az elszakított területeken nem élvezhette a magyar állampolgárság által nyújtott előnyöket, ahogy a magyar állam sem élvezhette azokat az előnyöket, amely azzal jár, hogy még egymillió követünk van a környező országokban. Azt szeretnénk, hogyha Magyarország tovább erősödne, és hogyha az anyaország erősödik, akkor abból a magyar nemzet is profitál.

Közös kultúra és történelem

A miniszter a Nyíregyházi Televízió kérdésére kiemelte, a Hősök terére álmodott életfa szobor bátor próbálkozás, ami megjeleníti a nemzet sorsát, történelmét. Jól fejezi ki azt, hogy közösek a gyökerek, közös a törzsünk, sokféle a fejlődés, de a magyar kultúra egyetemes, a magyar történelem is mindannyiunk számára közös és nagyon bízunk abban, hogy ez a következő 100 esztendőben is így marad, tehát a törzs meg fog erősödni.

„Ez a város megújult”

A miniszter hozzátette, az erősödés Nyíregyházára is jellemző, hiszen a Modern Városok Programot még az előző kormányciklusban hirdették meg, aminek az volt a célja, hogy a vidéki nagyvárosok olyan tervezett keretek közötti fejlődést mondhassanak magukénak, ami az itt élők elképzeléseinek felel meg. – Kovács polgármester úr és képviselőink nagyon sokat tettek azért, hogy világos célokat tűzzön ki a város, és a kormány ehhez hozzájárul. Nyilván Nyíregyházáról nagyon sok fejlesztés jut az eszünkbe, de már a fejlesztések előtt is mondjuk a Nyíregyházi Állatkert mindenkinek beugrott, de ha megnézzük, akkor ez a város megújult, a főterek, a közösségi terek, most folyik egy jelentős fejlesztés az állatkertben, és azt reméljük, hogy a következő években is Nyíregyházának ez a rohamos fejlődése tovább fog folytatódni. A kormány azon lesz, hogy jó partnere lehessen minden megyei jogú városnak és közte is kiemelt helyen Nyíregyházának.

Cél az életszínvonal növelése

A jövőt illetően Gulyás Gergely hangsúlyozta, most nem csupán egy 7 éves uniós költségvetésről beszélünk, hanem van egy helyreállítási alap is, amit a koronavírus-járvány által okozott gazdasági nehézségek ellensúlyozásaként fogadtak el az európai állam- és kormányfők. Nyugat-Európát sok mindenben nem érdemes követni, de az biztos, hogy a gazdasági hatékonyságban, termelékenységben, életszínvonalban azt a célt szeretnénk elérni, hogy a magyarok se éljenek rosszabbul, mint mondjuk, aki Németországban él.

Biztatás az oltakozásra

A miniszterelnökséget vezető tárcavezetőt a koronavírus-világjárvány kapcsán is kérdeztük. Szerinte most, a harmadik hullám lecsengésével a legfontosabb, hogy fújjuk ki magunkat és örüljünk annak, hogy míg Európa többi országa azzal küzd, hogy a nyár végére be tudja oltani azokat, akik oltáshoz szeretnének jutni, addig mi eljutottunk ide, hogy ma már nincs oltóanyagkorlát. Gulyás Gergely kiemelte, bár nálunk sok országgal ellentétben bőségesen áll rendelkezésre a koronavírus elleni vakcina, egyre kevesebben akarják magukat beoltatni, így ezúton is arra biztatott mindenkit, hogy aki még nem tette meg, az vegye fel az oltást.

Gazdasági újraindítási program

– De itt van most 2-3 nyári hónap, örüljünk annak, hogy aki be van oltva, az biztonságban tudhatja saját magát, örüljünk annak, hogy a közösségi élet újra fog indulni. S bízunk abban, hogy az a gazdasági újraindítási program, ami a magyar költségvetésnek is a részét képezi, ami miatt módosítottuk az idei költségvetést, az abban is segít, hogy a vendéglátás területén, általánosságban az építőiparban, iparban, a gazdaság területén is meginduljon egy olyan fellendülés, amivel magunk mögött tudjuk hagyni mindazokat a káros gazdasági hatásokat is, amelyeket a koronavírus-járvány okozott.