Papp Katalin életműdíjas; a gyermekek szép mosolyáért

Dr. Papp Katalin kiemelkedő szakmai és közéleti teljesítményeket felmutató főorvosi pályát tudhat magáénak, hiszen több évtizede fogász és gyermekfogász Nyíregyházán. Kiváló munkájáért főigazgatói dicséretet, majd miniszteri kitüntetést is kapott korábban. Kollégái és a város iránt tanúsított szakmai-közösségi elkötelezettségét Nyíregyháza Városért plakettel jutalmazták. 2023. augusztus 20-án Inczédy György Életműdíjat vett át a városi ünnepségen.

Papp Katalin több mint 50 éve dolgozik Nyíregyházán. Amikor a városba érkezett, egy szájsebész főorvos, két fogorvos és két általános orvos fogorvoskodott, illetve egy vizsgázott fogász dolgozott. Aztán folyamatosan fejlődött a szakma, különösen, amikor a Debreceni Egyetemen is megkezdődött a fogorvosképzés.

„Szegeden végeztem, és a szegedi egyetem azon volt, hogy a munkánkban az első dolog a prevenció, a megelőzés. Mutatóink – amikor idekerültem – a legrosszabbak voltak az országban, és a fejembe vettem, hogy ezen változtatni kell. A beteg csak akkor ment fogorvoshoz, amikor fájt a foga. Persze nem is volt lehetőség, de a felvilágosítás nagyon sokat számított”

– mondta a kitüntetett, dr. Papp Katalin.

Papp Katalin 1982-től főorvos, majd ’86-ban megyei prevenciós főorvosnak választották. Manapság Nyíregyházán 31, a megyében pedig 121 fogorvosnak van egészségbiztosítási szerződése. A főorvos asszony Szegeden megkapta a Magyar Gyerekek Fogaiért kitüntetést, hiszen ahogy fogalmaz, egész életét a gyerekek szép mosolyának szentelte.

„Bartha főorvos volt az alapellátás vezetője, és megbízott azzal, hogy Nyíregyházán szervezzem meg az iskolák és az óvodák ellátását, fogászati szűrését. Ez azóta is folyik, és megy a felvilágosítás. Ebben segített a Nyíregyházi és a megyei Kölcsey Televízió is. Filmeket készítettünk, azt én szétosztottam a megyében lévő fogorvosoknak, és a mai napig évente kétszer megvizsgálják a gyerekek fogait. Minden iskolának, óvodának van egy fogorvosa, és rendszeresen végzik a szűrővizsgálatot”

folytatta a főorvos.

A kitüntetett felhívja a figyelmet a helyes táplálkozási szokások kialakítására, és a rendszeres fogápolásra, a szűrővizsgálatok fontosságára. Jó közepes szintet mutatnak országos viszonylatban is a városi-megyei eredmények, sőt a WHO szűrések is kiváló adatokról tanúskodnak, amit elért rendelőjében, illetve büszkeséggel említi fia, Makai doktor szomszédos, szintén sikeres praxisát is. Két ciklusban volt a szakmai kollégium tagja. A gyerekfogászat, fogszabályozás országos képviselője. Nyíregyházán két kongresszust rendezett, továbbképző tanfolyamokat, és mind a mai napig tagja a Debreceni Egyetemen az államvizsga bizottságnak.

Kapcsolódó galéria

Államalapítás – Új kenyér szentelés