Pályázati hangverseny a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban – Díjakkal!
Az Universitas gyűrű is gazdára talált.

Hagyományos Pályázati hangversenyét tartotta a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Zeneművészeti Tagozata. Neves zsűri előtt a népzenész növendékek mutatkoztak be, és az Universitas gyűrű is gazdára talált.

Egyáltalán nem erre számítottam.

- mondta Szabolcsi Flóra, kezében a gyűrűvel.

Fel se fogtam, körülbelül öt percen keresztül. Teljesen azt hittem, hogy más fogja kapni. A  gyűrű belső oldalába azt gravírozták: Rögös az út a csillagokig. És valóban így van.

Szabolcsi Flóra citerajátékával győzte meg a zsűrit, ő lett a legjobb. Az ő ujjára került az Universitas gyűrű, melyet Richter Pál, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékvezetője adott át. Flóra debreceni lány, és egy zenetáborban barátkozott össze a hangszerrel. A Nyíregyházi Egyetemre készül, hiszen népzene tanár szeretne lenni. Aktív tagja a Hajdúböszörményi Népzenei Együttesnek és a Derecskei Népdalkörnek.

Így nyilatkozott a nyíregyházi zsűri elnöke, Richter Pál, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének vezetője:

Ez a gyűrű, mindig megpróbál valami olyan pluszt kifejezni, amikor egy műsorszám az előadóval összhangban van. Nem azt mondom, hogy tökéletes, de a maga formájában akkor elhiteti velem, hogy az egy olyan produkció, amiért érdemes volt eljönni.

Csak így négyszemközt – fogalmazott értékelőjében az elnök – az országban a nyíregyházi középfokú zenei műhely a legjobb. Néhány esztendeje adott már át díjat Richter Pál, akkor is egy citerás kapta a legkiválóbbnak járó Universitas gyűrűt.

Úgy tűnik, hogy a világban egyre fontosabbá válik az, hogy az embereknek a közösségi tudata, az önmeghatározása, hogy hová tartozik, az fontos szerepet tölt be az életében, és érdekli is az embereket. Más kérdés az, hogy a népzene tekintetében – főleg, amit mi a nagy elődeink -  Bartók és Kodály - nyomán népzenének nevezünk, ez a műfaj ebben a formában, már nehezen található meg a magyar  nyelvterületen.

2000-ben indult a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium  Zeneművészeti tagozatán a népzenész képzés. Az öt évfolyamon jelenleg 22 fiatal tanul valamilyen népi hangszer vagy népi ének szakon. A pályázati koncerten a féléves vizsgahangverseny legjobbjai szerepeltek a Búza utcai épületben.