Pályatanácsadás kicsiknek és nagyoknak – Érdemes a szakember segítségét kérni

Általános és középiskolás diákoknak, de akár felnőtteknek is ajánlott részt venni pályatanácsadáson. A szakemberek bárkinek segíthetnek megtalálni a megfelelő szakmát. A foglalkozások célja, hogy a kliensek saját magukhoz kerüljenek közelebb, ne külső hatások alapján döntsenek a továbbtanulásukról vagy egy esetleges szakmaváltásról.

A starttól indul az interaktív pályatanácsadás, a szakember itt felméri, hogy milyen képességekkel, érdeklődési körrel rendelkezik a tanuló. Ezek után pályaválasztási célokat fogalmaznak meg, útközben pedig felmérik, hogy a megvalósításhoz mire van szüksége a kisfiúnak. Focista és tűzoltó – végül ezzel az eredménnyel fejezték be ezt a foglalkozást.

Pályatanácsadás iskolásoknak

Sok fiatal tanácstalan, amikor 7. vagy 8. osztályos korban döntenie kell az iskolaválasztásról. Nekik jelenthet nagy segítséget a pályaorientáció, vagyis a választást segítő foglalkozás.

A hetedikesekkel én nagyon szeretek dolgozni, mert önfeledten, játékosan lehet velük haladni, mert még nincs tétje annak, hogy ők pályát válasszanak, és még szeretnek részt venni ilyen játékokban. A nyolcadikosokra rákerül egy stressz, amit rátesz az iskola és az a döntési helyzet, hogy választani kell, fél év múlva el kell dönteni, hogy ki lesz. Velük sokkal nehezebb ezért dolgozni, így én mindig arra bátorítom a szülőket, hogy ha lehet, akkor időben kezdjük el a pályaválasztással való foglalkozást, ha lehet, akkor hetedik osztályban, mert az az időszak, amikor párszor találkozunk és játékos formában felmérem azokat a képességeit, azt az irányvonalat, amerre neki érdemes elindulnia, ott még sokkal könnyebben hoznak döntéseket” – nyilatkozta Maczkó Mónika mentálhigiénés szakember, pályatanácsadó.

A foglalkozások célja, hogy a diákok saját magukhoz kerüljenek közelebb, nem pedig külső hatások alapján döntsenek a továbbtanulásukról.

Váltás felnőttkorban

Manapság nem ritka eset, hogy még 40–50 éves korukban is szakmát váltanak az emberek. Akik nem érzik jól magukat a jelenlegi munkahelyükön, de még nem tudják, hogy pontosan mi lenne számukra az ideális, ők is megkereshetnek egy pályatanácsadót. Maczkó Mónikának jelenleg például több felnőtt kliense van, mint diák.

Van valami, amibe már beleunt, ami már nem teljesíti ki, nem teszi boldoggá, elégedetlen és váltani szeretne. Igazából ez a váltani szeretne szándék a leggyakoribb, amivel megkeresnek felnőtt korban. Talán még azt sem tudja, hogy mivé válna, csak azt tudja, hogy nem jó neki a jelenben. Így megkeressük azt, ami jó lehet, ami a változást elindíthatja, illetve megnézzük, hogy melyek azok a lépések, amiket meg kell tenni. Ez legtöbbször a saját értékeinek a felmérésével kezdődik, amikor azzal már tisztában van, akkor arra lehet építeni, hogy merre tovább. Az utóbbi hónapokban az egyik felnőtt kliensemnél ezen dolgoztunk, eljutunk két hónap után, hogy jó, akkor pályát módosítanék és tudom, hogy könyvelőből a gyerekekkel szeretnék foglalkozni. Valakinek az alkalmazotti létből van már elege és az önmegvalósítását abban képzeli el, hogy vállalkozóvá válhasson” – tette hozzá a szakember.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az általános iskolások, illetve a szüleik sokszor az utolsó pillanatban, kétségbeesetten keresik fel a szakembert, pedig a kapkodás nem vezet eredményre. Azok körében viszont, akik időben elkezdik a foglalkozásokat, sok a sikertörténet – mondta Maczkó Mónika.