Mozgalmas tavasz a területvédelmi ezrednél
Fotók: Fehértói Mihály t. zászlós
Mozgalmas tavasz a területvédelmi ezrednél
Mozgalmas tavasz a területvédelmi ezrednél
Mozgalmas tavasz a területvédelmi ezrednél
Mozgalmas tavasz a területvédelmi ezrednél

Mozgalmasan indult a tavasz az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred hivatásos-, szerződéses- és tartalékos katonái számára, akik több kiképzési helyszínen, különböző foglalkozásokon bővíthették tudásukat.

Az Egységes Alapkiképzési Program, az Önkéntes Katonai Szolgálat és az önkéntes területvédelmi tartalékosok modulképzése során széleskörű ismereteket szerezhetnek a honvédelem ügye iránt elkötelezettek.

A tavaszi időszakban megtartott egészségügyi oktatás során a katonák szituációs gyakorlat keretében ismerhették meg az életmentés és segítségnyújtás szakszerű lépéseit, a műszaki foglalkozáson pedig az erődítés, álcázás, rejtett figyelőpontok kiépítését, műszaki zárás témakörök ismereteit sajátíthatták el.

A tartalékos katonák jelenléte rendszeres a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázis Lő- és gyakorló-téren is. Április utolsó hetében a területvédelmi ezred katonái úgynevezett tábori kihelyezési héten vettek részt, ahol a lőelőkészítő foglalkozást követően, éleslövészetet hajtottak végre. Ez idő alatt nagy hangsúlyt fektettek a lőkészség fejlesztésére, amelynek során elsajátították és begyakorolták a pisztoly, a gépkarabély és a géppuska kezelését. Mindemellett általános harcászati kiképzés keretein belül gyakorolták a terepen való különböző mozgásmódokat. Az egyéni és a tűzpár lőgyakorlatokon keresztül megvalósult a tűzcsoportok felkészítése azzal a céllal, hogy az összekovácsolás és a csapat-kohézió kialakítása mellett az alegység tagjai megszerezzék a kellő jártasságot a közeledő Moonstar 2023 gyakorlat sikeres végrehajtásához.

Szintén Hajdúhadházon került sor a tálcatűzoltó gyakorlatra is, amelynek köszönhetően a katonák elsajátíthatták az oltásra rendszeresített tűzoltó készülékek használatát. Mindez kiemelten fontos, mivel a gyors és szakszerű helyzetfelismeréssel lehet a leghatékonyabban beavatkozni a tűzesetek keletkezése során.

A kiképzés májusban is folytatódott. Az első héten – külszolgálatra készülve – huszonegy tartalékos katona hajtott végre lőgyakorlatot. A tartalékosok az ország különböző területvédelmi zászlóaljaitól érkeztek, akik az MH KFOR 29. váltásában látnak majd el missziós feladatot.

Szerző: Fehértói Mihály t. zászlós