Pályaorientációs tábort szervezett a Nyíregyházi Szakképzési Centrum

Hagyományteremtő szándékkal szervezett egy hetes nyári pályaorientációs tábort a Nyíregyházi Szakképzési Centrum a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben. A gyerekek önállóan épített és programozott robotot vihettek haza péntek délután.

Általános iskolásoknak mutatták meg a műhelyvezetők és szaktanárok a szakmák szépségeit. Kipróbálhatták a gépeket és alkothattak. A nemes cél, hogy az érdeklődő, kreatív és felfedező diákokat bármelyik szakképző intézménybe csábítsák.

Dancsiskóné Bakos Katalin, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum projektfelelőse elmondta:

A gyerekek kipróbálhatták a varróműhely, a faipari műhely gépeit, forraszthattak, 3D-s nyomtatóval nyomtattak, számítógépen terveztek, és készítettek a tábor végére egy-egy olyan robotot, amit a saját telefonjukkal irányítanak, tehát a programozást is ők maguk készítik el.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 tagintézményében 80 féle szakmacsoportban tanulhatnak a szépészettől a faiparon át a gépészetig.  A nyolc nyíregyházi, egy tiszavasvári és egy tiszalöki tagintézmény 7 és fél ezer diákkal működik, melyben felnőttoktatás is van. Olyan képzést kapnak, mellyel a munkaerőpiacon jól boldogulnak majd.

Nagyon sok jó dolgot csináltunk. Minden nagyon érdekes, és tanultunk is nagyon sokat. Programoztunk, robotot építettünk, megtanultuk hogyan kell szerkeszteni, kipróbáltuk a 3D-s nyomtatást, és gyakoroltuk a tervezést.

– mondta el Zsigó Dalma.

Besák Boldizsár elárulta:

Szeretnék építészmérnök lenni, mert ott is, ahogy fejlődik a világ, a 3D-s modelleket kell tervezni, és ez segített előre. És egy filmstúdiót is szeretnék alapítani!

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum első pályaorientációs táborában a felfedező tanulás és a csapatmunka volt a jellemző. Sport, önvédelmi bemutató és kulturális programok színesítették a szakmai munkát. A tapasztalt pedagógus szerint ez az öt nap meghatározó is lehet a gyerekek életében.

Bakti András Tamás, a Digitális Közösségi Alkotóműhely műhelyfelelőse hozzátette:

Lehet látni a különbözőségeket, mert vannak olyanok, akik teljesen kezdőként jöttek ide. Vannak olyanok, akik már korábban programoztak. Aki teljesen kezdő, ez alatt az öt nap alatt el tud jutni arra a szintre, hogy a saját robotját tudja irányítani. Azért, mert annyira egyszerű a microbitnek a  programozása, hogy csak az előre megírt blokkokat be kell húzni, és egymás után sorba rendezni. Tehát egy teljesen 0 szintről is az ötödik nap végére eljut oda, hogy a saját maga által készített robotot tudja programozni, tudja irányítani, hazaviheti és otthon tudja fejleszteni a tudását.

Jövőre akár több turnusban is tudják fogadni a Digitális Közösségi Alkotóműhely nyári táborában a diákokat. A tanév utolsó heteiben lehet jelentkezni az általános iskolákban, illetve a Szakképzési Centrumban.