Pályaorientációs nap – Informatikus-programozó képzésre várják a fiatalokat a Nyíregyházi Egyetemen

Hogyan és miért legyek informatikus? Ezzel a címmel hirdetett középiskolásoknak pályaorientációs napot a Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Általában harmadikos diákok érkeztek az eseményre, hiszen ők állnak a pályaválasztással kapcsolatos fontos döntés előtt. Az egyetem oktatói mellett gyakorlati programot kínáló szoftverfejlesztő cégek képviselői is megjelentek.

 

Miért jöjjünk informatikus egyetemi képzésre, és miért épp a Nyíregyházi Egyetemre? Az emelt szintű érettségire segítő online tanfolyam lehetőségéről, és az emelt szintű érettségi nélkül jelentkezők esélyeiről, de az egyetemi képzés tananyagáról is tájékoztatták a középiskolásokat a Nyíregyházi Egyetem pályaorientációs napján, mely az intézmény informatikus-programozó képzését népszerűsítette.   

Egy krúdys diák annak ellenére, hogy biológia–kémia tagozatra jár, mégis eljött a tájékoztatóra, hiszen fontos és hasznos tárgynak véli az informatikát, amellyel a képzés után számtalan helyen lehet elhelyezkedni.

„Rengeteg rejtelem van még előttünk, amit valakinek fel kell fedezni. Lehet, hogy az pont én leszek! Azt gondolom, 17 évesen még nem tudom eldönteni, hogy mi leszek, és mi lesz a jövőbeli munkám. Attól függetlenül, hogy biosz-kémián vagyok, szeretnék minél több ajtót megnyitni magam előtt, ezért is jöttem el ma ide. Azért, hogy halljak az informatika világáról, hogyan is lehet ezzel továbbmenni, hiszen fontos lehet ez még a munkám során” – mesélt terveiről Orosz Lilla.

Hagyományteremtő szándékkal indították tavaly a pályaorientációs napot, éppen azért, hogy bevonzzák a város és a megye középiskolásait. Több szakot is kínálnak. Van pl. felsőoktatási szakképzés, programtervező-informatikus irányban. Kétéves a program, bár diplomát nem ad, viszont az alapképzéssel lehet folytatni, ahol beszámítják a megszerzett crediteket, így lerövidül az alapszakon a képzési idő. 

„Az alapszakok mellett meg kell említeni a mérnökinformatikus képzésünket, amely szintén piacképes szak, és természetesen az osztatlan tanárképzéses szakok is ott vannak a palettán. Jelenleg kb. 350 hallgatónk van, ami nagyon jónak mondható itt, a Nyíregyházi Egyetemen, hiszen kis egyetem vagyunk, alkalmazott tudományok egyeteme. Elsősorban az a célunk, hogy a régió számára képezzük a szakembereket” – tájékoztatott Tanyiné dr. Kocsis Anikó, a Matematika és Informatika Intézet igazgatója. 

Gyakorlatorientált a képzés, melyről egy ívet mutattak a pályaorientációs napon. Szoftverfejlesztő cégek is vendégeskedtek az egyetemen, akikhez rendszeresen járnak a hallgatók. Programozás, webalkalmazás-fejlesztés kapcsán órákat is tartanak a cég szakemberei.

„A Nyíregyházi Egyetem erőssége, az a nagyon szép campus. Az épületegyüttes és az infrastruktúra, ami nagy lehetőségeket kínál a leendő hallgatóknak. Az első éveseink laptopot és ösztöndíj lehetőséget kapnak. Említsük meg, hogy itt a szaktudás is koncentrálódik! Úgy gondolom, az itt végzettek megállják a helyüket. Visszajelzések vannak a különböző cégektől, hogy igen, jó a képzés. Emellett megemlítem, hogy itt nem személytelen, hanem családias légkör fogadja a leendő hallgatókat” – jelezte az intézetigazgató.

Megváltoztak a jelentkezés körülményei, ezek szerint nem kell emelt szintű érettségi más iskolák mellett a nyíregyházi felsőoktatási képzésre sem. Szerencsére 281 első helyes jelentkező van a következő tanévre is az intézetbe annak nyomán, hogy lazultak a jelentkezés feltételei.