Bölényborjú – A látogatók szeme előtt született a Nyíregyházi Állatpark új jövevénye
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A látogatók szeme előtt született amerikai bölényborjú a Nyíregyházi Állatparkban az elmúlt héten. Az egyhetes nőstény borjú már csatlakozott a bölénycsapathoz, bátran ismerkedik a kifutóval, fő tápláléka jelenleg még az anyatej, de már a szálas takarmányt is fogyasztja.

 

A Nyíregyházi Állatpark, mely kontinensenkénti felosztásban mutatja be Földünk élővilágát, számtalan ikonikus állat tekinthető meg 35 hektáros területén. Észak-Amerika legnagyobb testű képviselője, egyben a kontinens legnagyobb szárazföldi emlőse, az amerikai bölény – közülük egy bika és két ivarérett tehén él az állatparkban. Az elmúlt héten a család tovább bővült egy nőstény borjúval.

– A tavaszi és nyári időszak azért is varázslatos, mert van, hogy a látogatók előtt születnek az állatok. Így történt ez a múlt héten is, hiszen az amerikai bölénycsapatban kopogtatott a gólya, és most már egy egyhetes kis üsző borjút lehet megtekinteni. Minden évben van szaporulat az amerikai bölényeknél, és minden évben más temperamentumú a kis állat. A mostani kis hölgy nagyon vagány, már most ismerkedik a külvilággal, és olykor a kotnyeles kakasokat is elkezdi kergetni a kifutóban – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási és közönségkapcsolatok osztályvezetője.

Az amerikai bölény társas állat, egykor százezres csordákban vándoroltak a prériken, állományuk elérhette az 50 millió egyedet. Egyes észak-amerikai indián törzsek táplálkozásukban és ruházkodásukban gyakorlatilag teljes mértékben a bölénytől függtek. A faj az európaiak megjelenésével a kihalás szélére sodródott a 19. században.

– Maga a faj az észak-amerikai régió legnagyobb szárazföldi emlősállata. Egy bika akár 1 tonnás is lehet. Annak idején milliószámra éltek, ám a fehér emberek hatására a kipusztulás szélére kerültek. 1905-ben az Amerikai Bölényvédelmi Társaság elkezdte őket újra összegyűjteni és szaporítani. Most már több tízezres állományaik élnek újra, de csakis rezervátumokban és védett területeken – hangsúlyozta Révészné Petró Zsuzsa.

Ahogy azt Révészné Petró Zsuzsa is elmondta, az 1905-ben megalakult Amerikai Bölényvédelmi Társaság által szerencsére néhány száz példány megmenekült, ami elegendő volt a faj túléléséhez. Ma az amerikai bölények állománya 50 ezer állatra tehető, ezzel úgy tűnik, biztosítva van a faj fennmaradása. A Nyíregyházi Állatpark bölénycsaládját a hét minden napján megtekinthetik a látogatók.